За какво е полезен селенът? Открийте силата му!

Въпреки че се говори малко по темата, селенът е много важен хранителен елемент, който тялото трябва да получи от храната. Той е от съществено значение за здравето – помага за защита на клетките от оксидативен стрес, а също пряко влияе върху правилното функциониране на щитовидната жлеза. Открийте ползите от консумацията на селен.

Помага за защита на протеините и липидите от окислително увреждане

Свободните радикали са странични продукти от процесите, които протичат в човешкото тяло всеки ден. Броят им се увеличава при нездравословен начин на живот – употреба на стимуланти, лоша диета или липса на физически упражнения. Това причинява на тялото състояние наречено оксидативен стрес, за което се смята, че играе роля в процеса на стареене. Антиоксидантите като селен са съединения, които помагат за неутрализиране на излишните свободни радикали и предпазват от оксидативен стрес.

Той е важен за здравето на щитовидната жлеза и имунната система

Селенът играе важна роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза, където се съдържа най-голямото количество от този елемент сред всички останали органи на човешкото тяло. Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма във всички органи и тъкани на тялото.

Селенът участва в производството и трансформацията на хормоните на щитовидната жлеза. Осигуряването на адекватни дневни количества селен от диетата или посредством прием на хранителни добавки е важно за нейното здраве. Селенът играе пряка роля за адекватното функциониране на имунната система, стимулирайки синтеза на антитела и образуването и съзряването на клетките на имунната система (Т и В лимфоцити).

Добри източници на селен

Има няколко храни с високо съдържание на селен. Това са бразилски орехи, халибут (камбала), риба тон, стриди, сардини и гъби шиитаке.

Количеството селен в храната от растителен произход варира в зависимост от концентрацията на този минерал в обработваната земя. Средното съдържание на селен в почвите в България е под средното за света и ето защо може би е добра идея да включите в диетата си добавка като Naturell Органичен СЕЛЕН 100.

Просто трябва да запомните нужното за вас количество, защото излишъкът от този минерал в тялото ви може да бъде вреден.