Как да се грижим за здравето си през есента и зимата

Има няколко естествени начина за здравословен живот и поддържане на имунитета на организма през есенно-зимния сезон. Ето ги и тях!

Хранете се здравословно

Опитайте се да ядете достатъчно плодове всеки ден и добавяйте любимите си зеленчуци към всяко хранене. Всички те са богати на витамини и минерали и поддържат имунната система, като например витамин С. Многобройни изследвания показват, че активният му прием помага за правилното функциониране на имунната система при възрастни.

Важно значение има и приемът на достатъчно количество витамин D, който е основополагащ за правилното функциониране на имунната система. Консумацията на черен дроб, сьомга и рибата тон са добри източници на този витамин. Ако не ги харесвате, винаги може да потърсите алтернативи, като например хранителна добавка.

Ползите от чесъна са известни от векове насам. Честата му консумация носи ползи за правилното функциониране на имунната система и поддържане нивото на холестерол в кръвта. Чесънът съдържа алицин, който пречи на някои хора да го приемат под каквато и да е форма. Въпреки това, това е една от най-полезните и достъпни супер храни на пазара, която трябва да включите на трапезата си.

Ако държите на имунитета си, внимавайте с алкохола. Ново изследване показва, че той може да увреди клетките, които формират важна част от имунната система. Следователно пиенето на големи количества алкохол увеличава риска от бактериални и вирусни инфекции.

Спете добре, справяйте се със стреса и бъдете активни

Продължителният и качествен сън, поне осем часа на ден, е от изключително значение за хората, изложени на вируси и бактерии. Това е така, защото когато тялото почива дълго време, то отделя протеини, които регулират работата на имунната система и помагат в борбата с инфекциите.

Адекватната почивка въздейства благоприятно на психиката, а лекарите подчертават, че има връзка между хроничния стрес и физическите заболявания. Докато кортизолът (известен още като „хормона на стреса“) помага в борбата с възпалението, неговото непрекъснато освобождаване намалява ефективността на този механизъм. Това може да влоши симптомите ви и да отслаби имунната ви система. Следователно, намирането на начин за справяне с напрежението и нервите, като например чрез йога или медитация, може значително да подобри здравето ви.

Стресът може да бъде намален и чрез редовна физическа активност, която инхибира освобождаването на кортизол и увеличава мобилността на белите кръвни клетки за борба с инфекцията.

Правете разходки поне три пъти седмично в продължение на поне 30 минути и ще забележите положителната промяна в настроението си по-бързо, отколкото си мислите.

Вашето тяло работи усилено, за да се бори с атаките на вирусите и бактериите през есенно-зимния сезон, така че не забравяйте да направите всичко възможно, за да му помогнете в битката – хранете се здравословно, почивайте ефективно и спортувайте редовно.