Кога имате нужда от прием на добавка със селен?

Селенът е особено важен минерал за организма, защото помага за правилното функциониране на имунната система и щитовидната жлеза. Кога си струва да посегнете към хранителна добавка, съдържаща този елемент?

Защо и в какво количество се нуждаем от селен

Селенът помага за защита на клетките от оксидативен стрес и за правилното функциониране на имунната система и щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е органът с най-висока концентрация на този елемент за количество тъканна маса. Приемът на селен в диетата е особено важно за хора с по-нисък имунитет и за жени, които очакват бебе или кърмят. Препоръчителната дневна доза селен за хората от различните възрасти варира. За хората над 13 години е 55 mcg селен дневно. Тя се увеличава до 60 mcg при бременни жени и до 70 mcg при кърмачки.

Защо храната не винаги е най-добрият източник на селен

Най-лесният начин да си набавите този минерал e като консумирате повече храни, които го съдържат. Това са бразилски орех, риба (главно риба тон и сьомга), ориз, пшенични и овесени трици, слънчогледови семена. Количеството селен в растителните продукти обаче до голяма степен зависи от качеството на обработваемата земя. Концентрацията на този елемент в почвата се влияе, наред с други фактори, от валежите, изпарението и нивото на рН. Това означава, че в някои региони на света храната съдържа много малко селен. Последиците от изменението на климата също постепенно намаляват концентрацията му в почвите в много страни. В България е установено, че земите не са богати на този елемент.

Когато е трудно да включите храни, богати на тази съставка в ежедневното меню, различни добавки идват на помощ. Селенът може да се намери в много мултивитаминни препарати, но се предлага и като самостоятелен продукт. Добавките обикновено съдържат органичен селен, който по-лесно се усвоява от организма. Такъв може да откриете и в Naturell Органичен Селен 100, който е извлечен от дрожди и е без захар, без глутен и без лактоза (изцяло веган продукт).

Преди да започнете да приемате подобен продукт се консултирайте с лекар или диетолог. Хранителните добавки трябва да бъдат персонализирани и да се приемат спрямо хранителните ви навици, както и индивидуалните нужди на организма.