11 интересни факта за витамин D

1. Витамин D всъщност е стероиден хормон, който взаимодейства с нашите гени

Рецептори за витамин D са разположени в почти всяка тъкан в нашето тяло и във всички основни органи. Рецепторът на витамин D е протеин, активиран от витамин D, който се свързва с ДНК и по този начин влияе на това какви протеини се правят от нашия генетичен код.

2. Витамин D набавяме основно от слънчевата светлина, чрез абсорбиране през кожата

Хранителните източници на витамин D са много малко, например яйца, черен дроб и мазна риба. Оптималното му усвояване от храната изисква оптимално усвояване на мазнините и оптимално функционираща храносмилателна система, която много от нас, днес нямат за съжаление.

3. Ние произвеждаме витамин D в кожата си, само когато слънцето е достатъчно високо в небето, стимулирайки химическа реакция

Друго важно условие е UV индексът да бъде 3 или повече, поради това  в много страни по света има ограничен период през годината, в който активно може да произвеждаме витамин D. Освен това кожата трябва да бъде непокрита и без слънцезащитен крем, за да се случи тази химическа реакция.

Лятото е най-доброто време да се възползвате от яркото слънце, за да започне натрупване на витамин D. В идеалния случай това е между 10 и 2 часа през деня, когато сянката ви е по-къса от височината ви. Бъдете внимателни,за да не допускате слънчево изгаряне.

4. Ниските нива на витамин D са свързани с лошо настроение

Според проучване, използващо мозъчни клетки на плъхове, публикувано през юли 2018 г. в Genes and Nutrition, витамин D изглежда играе роля в производството на серотонин. Съществуват корелации между ниските нива на витамин D и разстройствата на настроението, показват изследвания. Витамин D благоприятства ежедневното ни настроение, особено в по-студените и тъмни месеци. Няколко проучвания разкриват, че симптомите на сезонно афективно разстройство може да са свързани с ниски нива на витамин D, които може да се дължат на липсата от излагане на слънчева светлина.

5. Витамин D е жизненоважен за здравето на костите и е необходим за предотвратяване на рахит, костни заболявания и остеопороза

Витамин D осигурява оптимално усвояване на калций от стомашно-чревния тракт в кръвта. Но витамин К2 и магнезият също са необходими, за да спомогнат  заключването на калция в костната тъкан. Плюс това, магнезият е необходим за превръщането на витамин D в неговата активна форма в тялото ни. При суплементиране с витамин D се препоръчва да се допълни синергично с витамин K2 и магнезий.

6. Витамин D подхранва и укрепва имунната система

Известно е, че намалява риска и тежестта на инфекциите, особено на острите респираторни инфекции.  Чрез повишаване на нивата на Т регулаторните клетки, витамин D предотвратява свръхактивните имунни реакции и поддържа имунната система балансирана.

Следователно, поддържането на оптималните му нива може да намали риска от имунна дисрегулация, включително автоимунни заболявания като диабет (тип 1), множествена склероза  или хронична алергия.

7. Витамин D дори има роля в здравето на червата

Той е от  решаващо значение  за поддържане на плътните връзки в червата, които предотвратяват чревна пропускливост (пропускливи черва) и всички възпалителни ефекти, които следват от състоянието.

8.  Витамин D може да бъде токсичен

Токсичността на витамин Д е рядка, но високите нива могат да изчерпят други хранителни вещества като магнезий и витамин А. Прекалено много витамин D може да повиши нивата на калций в кръвта, което да доведе до калцификация в меките тъкани или дори артериите. Ако нивата на витамин D са твърде високи, той може да потисне, вместо да засили вродената имунна система.

Често се обсъжда кое е оптималното ниво на витамин D. Медицинската система до голяма степен счита нивата над 50 nmol/l за адекватни. Въпреки това, от гледна точка на функционалната медицина, оптималното ниво на 25-OH D3 е 125 до 200 nmol/L или поне над 100 nmol/L.

За фактическото установяване статуса на Витамин D е препоръчително да се изследва, както запасната форма 25(OH), така и активната форма 1-25(OH), но това не е широко достъпно към момента у нас.

9. Оптималните нива на витамин D биха могли да намалят риска от рак

Според изследователят на витамин D Майкъл Ф. Холик (Ph.D., M.D.) повишаването на нивата на витамин D до поне 125 nmol/L би намалило риска от рак с до 75%!

Жените с нива на витамин D в кръвта над 150 nmol/L са имали 82% по-ниска честота на рак на гърдата в сравнение с жени с нива <50 nmol/L. Това вероятно се дължи на влиянието на витамин D върху хормоналното здраве и как той регулира и балансира други хормони (като естроген).

Проучване в The Journal of Clinical Endocrinology (2010) предполага, че 85 000 случая на рак на гърдата могат да бъдат предотвратени само в Северна Америка с добавяне на витамин Д!

10. Витамин D има важна роля за здравето на ВСИЧКИ системи на тялото ни

Повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и рак е свързан с недостатъчни нива на витамин D. Ниските нива на витамин D също се свързват със сезонни афективни разстройства, артрит, остеопороза и автоимунни заболявания.

Освен това множество проучвания при възрастни и деца показват, че дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск и по-голяма тежест на инфекция, особено на дихателните пътища.

11. Не всички добавки с витамин D са еднакви

Налични са два вида витамин D – витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол). Препоръчително е като добавка да се използва витамин D3. Витамин D2 е синтетична форма на витамин D и не влияе на запасите от витамин D в тялото ни по начина, по който го прави витамин D3. Витамин D3 е естествената форма, същата форма, която тялото ни създава от излагане на слънчева светлина.

Naturell Витамин D3 1000

Използвани източници: