Имунната система – какво трябва да знаем?

Основната функция на имунната система е да защитава тялото. Най-общо казано, имунната система е вид преграда, която предпазва тялото от патогенни атаки. Клетките, които изграждат имунната система, се намират в тимуса, далака, лимфните възли, сливиците, червата и костния мозък. На тези места се произвеждат бели кръвни клетки, които по различни начини помагат на тялото да се справи с бактериите и вирусите. В тази статия ще разгледаме как точно функционира имунната система, как бихме могли да я подпомогнем с естествени методи и как да изградим здрав имунитет.

Как работи имунната система?

Можем да си обясним това, като първо изясним какво представлява имунната система, как работи и начините, по които можете да я поддържате.

Имунната система действа отвън (кожата) и отвътре (лигавиците). Въпреки това, този двоен слой на защита трябва да бъде подкрепен с правилно хранене и здравословен начин на живот. Ролята на цялостната имунна система, която включва тимуса, далака, лимфните възли, сливиците, костния мозък и белите кръвни клетки, е да се бори с външните и вътрешни фактори.

Какво представлява имунната система?

Имунитетът се дели на вроден и придобит. Добрата новина е, че естественият имунитет на организма може да бъде насърчен и подготвен за сблъсъка с голямо разнообразие от чужди тела. Първата защитна линия на тялото се състои от три бариери:

• механична – кожа, мигли, косми в носа, сълзи

• химическа – ниско рН на кожата, бактерицидни вещества в телесните секрети и тъкани;

• биологична – бактериална флора в отделителната и половата система;

Едва когато те не успеят да се справят с вредителя, имунната система започва да произвежда повишени количества левкоцити.

Имунната система се развива още от утробата и правилното й функциониране се достига на около 3-4 годишна възраст. В същото време, с напредването на възрастта имунитетът намалява. Поради тази причина малките деца и възрастните хора са сред най -уязвимата на болести група. Те са тези, на които трябва да се обърне специално внимание, особено през есенно-зимния сезон. Препоръчаните от специалистите дейности за поддържане на добър имунитет включват активен начин на живот, приемане на нужното количество вода и здравословно хранене. Ако сте родител, погрижете се за добрите хранителни навици на детето си от първите месеци от живота му и изградете у тях спортна култура.

Как да поддържаме имунитета си с естествени методи?

В днешно време устойчивостта и силният имунен отговор са особено важни теми, които стават още по-важни с настъпването на зимата. Как можете да подкрепите имунната си система? Оказва се, че начинът на живот е от голямо значение. Опитайте се да анализирате навиците си и да елиминирате лошите такива. Ето 5 практични начина за поддържане на имунитета.

Започнете с добра диета

Добре, какво е това добра диета? Хранете се редовно. Уверете се, че ежедневното ви меню включва зеленчуци и плодове. Най-полезни са броколите, цитрусите и чушките, които съдържат витамин С, както и бананите, рибата и авокадото – източник на витамин В6. Витамин Е (намира се в спанака и фъстъците) и витамин А също са важни. Пийте около 2 литра вода на ден. Намалете или напълно се откажете от енергийни и подсладени напитки, както и от алкохола. Подобно на други стимуланти, те унищожават имунните клетки, което затруднява организма да се бори с патогените.

Балансираната диета, която ще подпомогне работата на имунната система, също трябва да е богата на кълнове, здравословни мазнини, плодови чайове и натурални сиропи, които можете да закупите или приготвите сами.

Добър сън

Здравословният сън може да засили така наречения имунен отговор, т.е. реакцията на организма при контакт с патогени. Това ни прави по-малко уязвими за атаки от вируси и бактерии. Добрият сън не е само добра почивка през нощта. Означава и да се грижите за т. нар. хигиена на съня, т.е. да лягате и да ставате всеки ден в приблизително еднакъв интервал от време. Това включва и консумацията на тежка храна късно вечер и проветряване на спалнята преди лягане.

Редовна активност

Когато навън е тъмно и вали, идеята да сте под пухкаво одеяло, с чаша топло какао в ръка, е далеч по-примамлива от разходката. Струва си обаче да си припомним, че активностите на открито могат да имат положителен ефект върху имунитета. Редовните упражнения спомагат за насищането на организма с кислород и помагат на клетките на имунната система да работят по -добре и по -бързо. Дори 30 минути активност, като ходене или бягане, могат да засилят защитните сили на организма.

Действие отвътре

Има различни групи растения, които спомагат за поддържане на имунната система – напр. бъзът е източник на силно концентрирани антиоксиданти, вкл. флавоноид, а неговият плодов екстракт присъства в някои препарати за имунитет. Цинкът също помага за правилното функциониране на имунната система. Той участва в няколко имунни механизма в тялото, включително поддържането на активността на белите кръвни клетки в производството на антитела. Нужното количество цинк и витамин C, включени в продукта ни Naturell Zinc Organic + C осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза за нуждите на тялото.

По-малко стрес

Известно е, че стресът не е полезен за здравето, но той може да бъде особено вреден за имунната система. Когато сме в състояние на дълготрайна тревожност, нивото на лимфоцитите (белите кръвни клетки, които помагат в борбата с патогените) в тялото ни спада, което може да ни направи по-податливи на различни външни фактори. Ето защо си струва да се научите как да се справяте със стреса, напр. опитайте медитация.

Кои са витамините и хранителните елементи, изграждащи имунитета?

Има много съставки, които служат на нашия имунитет, но ние избрахме три, които винаги трябва да имате в домашната си аптечка.

Цинк + витамин С.

Цинкът и витамин С са необходими за правилното функциониране на тялото и играят много важни роли за него. Но как влияят на имунитета ни? Витамин С (или аскорбинова киселина) подпомага имунната система, като стимулира производството на бели кръвни клетки. Цинкът от своя страна е компонент на няколко десетки ензими, вкл. ускорява зарастването на рани и има антиоксидантни свойства. Цинкът е необходим и за правилното функциониране на тимулин – хормон, който стимулира Т-лимфоцитите (това е един от видовете клетки, принадлежащи към имунната система).

И цинкът, и витамин С подпомагат работата на имунната система, но действат с различни механизми. В резултат на това комбинирането им може да донесе повече ползи, отколкото ако ги приемате отделно.

Витамин D

Най-известен е с ефектите си върху скелета, мускулната дейност и здравето на зъбите. Той не само осигурява поддържането на правилното количество на калций в кръвта, но и подпомага правилното използване на този елемент, подпомагайки растежа и развитието на костите при децата.

Обикновено имуномодулиращите ефекти на витамин D са изброени някъде в дъното на списъка с негови ползи, макар все по-често да се оказва, че това е една от най -важните функции.

Какво изобщо означава, че дадено вещество е имуномодулиращо? Това е регулиране на имунната система, повишаване на нейния имунен отговор и възстановяващите дейности на организма. Е, вече установихме, че се нуждаем от витамин D, сега въпросът е как да го набавим?

  • На първо място, кожата ни го произвежда под въздействието на UV радиация (например слънчева радиация).
  • Второ, приемаме го с храната (може да бъде открит в големи количества в морската риба и гъбите).

И двата метода са добри, но обикновено не са достатъчни, за да покрият дневните ни нужди. Количествата витамин D, съдържащи се в храната, са относително малки, а и климатът не може да гарантира, че тялото ще може да получи нужната доза витамин D чрез слънчева радиация през цялата година.

Теоретично, това е лесно да бъде постигнато през лятото, но същевременно употребата на слънцезащитни кремове пречат на лъчите да достигат до кожата ни. Така че, особено през есенните и зимни месеци, трябва редовно да доставяте на организма витамин D под формата на добавки.

Омега 3

Възрастен човек трябва да консумира 1-1,5 грама Омега-3 мастни киселини дневно. Тяхното въздействие върху човешкия организъм е безценно, в т.ч. повлияват положително формирането и развитието на мозъка и цялата нервна система на плода, подпомагат кръвоносната система и подобряват зрението.

Но знаете ли, например, че благодарение на свойствата си те също укрепват имунитета. Как можем да доставим на организма Омега-3?

Единственият истински, натурален източник на α-линоленова киселина (ALA) от Омега-3 групата и нейните най-важни производни – докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) – са мазнините от риби и морски животни.

Най -лесният начин да си ги набавите е като изберете правилната хранителна добавка или средиземноморска диета.