Как да подсилим имунната система на децата?

Най-податливи към вируси и различен тип инфекции, предавани чрез микроби, са именно най-малките. До 8-годишна възраст имунната система не е напълно развита, което излага децата на напълно нови за тях патогени, с които организмът им не се е сблъсквал преди. Едновременно с това, малките деца са изключително ангажирани със заобикалящата ги среда без все още да имат съзнателност за това да не докосват с ръце устата, носа и очите си. Всички тези фактори са предпоставка за по-затруднена работа на имунната система и допринасят за честото и неприятно боледуване. В тази статия ще ти кажем повече за това как можеш да подсилиш детския имунитет и да се справиш по-лесно с предизвикателствата на есенно-зимния сезон.

Сънят е ключов

Сънят е един от най-важните елементи за подсилване на детската имунна система. Докато спим, тялото натрупва достатъчно енергия, за да се бори с инфекциите, като има определени изисквания за часовете сън, което всяко дете трябва да получава според възрастта си:

  • Деца между 1 и 2г. се нуждаят от 11 до 14 часа сън на нощ.
  • Деца между 3 и 5г. трябва да спят от 10 до 13 часа.
  • От 6 до 12-годишна възраст необходимите часове сън са между 9 и 12 часа.
  • За тийнейджърите на възраст от 13 до 18г. продължителността на съня се свежда на 8 до 10 часа.

Осигуряването на достатъчно хидратация и нутриенти е приоритет

За да функционират правилно всички системи в организма, включително и имунната, е необходимо да им бъдат доставени достатъчно нутриенти и хидратация. Добра идея е да замениш снаксове като солети с храни с хидратиращи свойства. Краставиците са добър пример, както и плодовете. Важно е и да се отбележи, че децата, залисани в игри, цялостно забравят да пият вода, затова е важно да им го напомняме, докато сме с тях, както и винаги да носим бутилка вода със себе си.

Добрата хигиена допринася за добрия имунитет

Цели 80% от инфекциите се разпространяват чрез докосването. Затова от изключителна важност е да научим малките да отделят достатъчно време за измиването на ръцете си. За да бъдат премахнати бакетриите, ръцете трябва да се мият по минимум 20 секунди, като се използват топла вода и сапун. Доказано е, че това може да намали риска от белодробни инфекции с 20%. 

Децата са здрави, когато са физически активни

Движението е добре познато със своите многобройни ползи за хора от всякакви възрасти и децата съвсем не са изключение! Освен че ежедневната физическа активност прави тялото по-здраво и по-подготвено да се справи с евентуална болест, тя допринася и към регулираното отделяне на кортизол (хормонът на стреса), чиито завишени нива могат да потиснат работата на имунната система. И още едно предимство: редовното движение подпомага кръвоносната система на децата, улеснявайки движението на имунните клетки и други борещи се с инфекциите молекули в кръвта!

Естествените методи като допълнение към грижата за имунната система

Има редица естествени съставки, които са сочени за имуностимулиращи и които лесно могат да бъдат включени в менюто на децата като допълнение към грижата за техния имунитет. Такива продукти са например горските плодове, изключително богати на мощни антиоксиданти и пчелният прашец, който съдържа почти всички необходими за човешкия организъм хранителни вещества! Внимание: медът, пчелният прашец и пчелните продукти са противопоказни за деца под 2-годишна възраст и не трябва да бъдат приемани от тях! Ако искаш да подсилиш имунитета на своето дете чрез натурални съставки, NATURELL ИМУНО КИДС е продукт, разработен със специална формула за деца, която подпомага естествените защитни сили на детския организъм, поддържа дихателен комфорт и успокоява гърлото. Без изкуствени добавки, оцветители и консерванти! Съдържа 6 активни съставки от растителен произход – африкански пеларгониум, черен бъз, шипка, бета глюкани от дрожди, мед и цинк!


Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.

Naturell ИМУНО Кидс