Как да се преборим с грипа и настинката без лекарства?

Настинките и грипните инфекции лесно се разпространяват по въздушно-капков път при кашляне, кихане или дори само при говорене. В момента, в който се заразим, нашите дихателни пътища отключват имунен отговор, който започва да се бори с възникналото възпаление. Така, чрез намаляване на възпалението именно в дихателните пътища, симптомите като кашлица и болно гърло се облекчават. Как обаче ние самите бихме могли да подпомогнем този оздравителен процес в организма, така че да съкратим продължителността на настинката и да преминем по-леко през нея? Разбира се, стандартното решение са лекарствата, но съществуват и редица натурални методи, благодарение на които може да не ти се наложи да прибягваш към тях. В тази статия ще ти дадем някои полезни съвети как да пребориш настинката и грипа, използвайки естествени начини!

Гаргари

Гаргарите могат да спомогнат за овлажняване на раздразненото гърло и да намалят възпалението. Пример за гаргара, която можеш да опиташ, е 1 ч.л. сол, разтворена в топла вода или 1 с.л. лимонов сок и 1 ч.л. мед в 2 ч.ч. топла вода.

Компреси

Налагането както на топли, така и на студени компреси върху запушените синуси може да осигури облекчение. За топъл компрес можеш да навлажниш чиста кърпа или плат с гореща вода, а за студен – да използваш торбички с лед.

Горещи вани

Парата от горещата вана или душ ще овлажни дихателните пътища и със сигурност ще ти предостави повече комфорт. Ако имаш вана, можеш дори да разтвориш в нея ароматни соли от мента или евкалипт, които да освободят носа и бронхите.

Допълнителни възглавници

Ако страдаш от запушен нос, добра идея е да добавиш допълнителна възглавница под главата си, докато спиш, което ще улесни дишането и ще ти помогне да спиш по-добре.

Овлажнители за въздух

Устройства като овлажнителите за въздух могат да са изкючително полезни при грип, понеже той се развива и оцелява особено дълго при сух стаен въздух, който е неизбежен през зимните месеци вследствие на постоянното отопление и по-малкото проветряване. Освен че може да намали застояването на грипа, овлажнителят за въздух може и да смекчи кашлицата.

Етерични масла

Някои видове етерични масла биха могли да спомогнат за предпазването от определени вируси и бактерии. Според едно проучване маслото от чаено дърво забавя или изцяло спира размножаването на вируса. Съществуват и други етерични масла, които могат да работят като естествени антибиотични и антивирусни вещества, като за такива са сочени например маслата от канела, мента, евкалипт, здравец, мащерка и риган.

NATURELL ИМУНО ХОТ и NATURELL ИМУНО КИДС са хранителни добавки със съставки от естествен растителен произход, които подпомагат естествените защитни сили на организма, поддържат дихателен комфорт, намаляват умората и успокояват гърлото!

Naturell ИМУНО ХОТ

Naturell ИМУНО Кидс


Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.