Как да увеличим устойчивостта си на стрес?

Стресът ни съпътства всеки ден, независимо какъв е нашият темперамент – без значение каква е атмосферата у дома или на работното място. Стресът застига всеки и прави нормалното функциониране на телата ни много по-трудно. За щастие можете да се борите със стреса. Научете доказани начини да победите невидимия враг. Напрежението, което се натрупва вътре в нас, в крайна сметка трябва да намери своя изход. Стресът има много лица и когато се появи ни парализира или, отключва състояния, които ни карат да губим контрол над себе си. За щастие, има начини да увеличим устойчивосттта си към стресови фактори. И ние ги знаем.

На първо място – мислете позитивно

Гледането на света през розови очила е лесно, докато всичко около вас е безгрижно – грее слънце, почивате си или се наслаждавате на свободна вечер в добра компания. Много по-трудно е да преодолеете лошите мисли, когато сте подложени на ежедневен стрес. Междувременно всичко, което трябва да направите, е да си отговорите на въпроса какво ви изнервя и какво ви кара да се чувствате несигурни. Когато анализирате отделните стресови фактори, може да откриете, че те не са толкова страшни. Също така ще бъде полезно да разпознаете силните си страни и да се съсредоточите върху тях.

Второ – упражнявайте тялото и ума си

Не е нужно задължително да тренирате интензивно. Достатъчно е да намерите време всеки ден за разходка, да потанцувате или дори да упражните дъха си. Съсредоточавайки се върху упражненията, ще забравите за стреса, ще се освободите от напрежението и ще отпуснете мускулите си.

Работете върху емоционалната интеграция и отделете достатъчно време за почивка. Мозъкът ви ще функционира по-добре и тялото ви ще бъде подготвено да се освободи с потенциалния стрес.

Трето – научете техники за релаксация

Релаксацията за всеки човек може да има различни измерения. Важно е да намерите най-подходящия за вас и да го овладеете. Съществуват много техники за релаксация, но обикновено най-простите са най-ефективни. Не е нужно да губите време да изучавате сложни мантри или да четете дебели книги – просто следвайте тези съвети:

  • Намерете модел за подражание – член на семейството, общественик, приятел – някой, чийто живот и ценности са близки до вашите. Това може косвено да ви помогне да преодолеете стреса. Също така е добре да наблюдавате как известните хора се справят със стреса и сдържат емоциите си – може би те могат да бъдат вашето вдъхновение;
  • медитирайте, помолете се, открийте своя собствен ритуал за облекчаване на стреса;
  • представете си стресовите ситуации, техните обстоятелства и последствия – след като се потопите в тях с чисто зъднание, мозъкът ви ще ги асимилира и ще се справи по-лесно с негативните емоции;
  • анализирайте чувствата и страховете си, опитайте се да намерите положителните страни на ситуацията, в която се намирате;

И ако това не помогне…

… Вероятно ще имате нужда от среща със специалист. Често терапията се състои в промяна на начина на живот, което може да включва промяна на хранителните навици и прием на различни добавки, които да подобрят състоянието в тялото ви. Препоръчително е да спортувате, да избягвате стресови ситуации и, ако е възможно, да смените работната среда или обкръжението си. Съществуват различни методи за борба със стреса, така че можете да експериментирате с различни техники, докато откриете най-подходящите за вас.