Как да започнете да се грижите за здравето си?

Обикновено започваме да обръщаме внимание на здравето си, едва когато състоянието му се влоши. Обикновено подценявате колко добре се чувствате и в какво състояние е тялото ви, докато не се разболеете. Същевременно грижата за себе си, упражненията и промяната на хранителните навици могат да донесат осезаеми ползи за тялото и духа. Съветваме ви как да започнете да се грижите за здравето си.

Всеки момент е подходящ да започнете да се грижите за здравето си. Мотивацията може да е различна – може да сте напълняли, да сте в по-лоша форма, да ви липсва енергия, да изпитвате апатия и умора. Вероятно тялото ви изпраща сигнали.

Самоконтрол

Профилактичните прегледи и контрол над ежедневните вредни навици са от съществено значение. Често е трудно да промените нещата самостоятелно и да започнете да водите здравословен живот. В случай, че имате съмнения за състоянието на тялото ви е нужно да реагирате бързо. По този начин ще предотвратите по- сериозни промени и ще поддържате баланса в тялото си. В избрани ситуации можете да опитате да добавите конкретни витамини и минерали към хранителната си диета, които ще ви помогнат.

Спазвайте балансирана диета

Яжте пет пъти на ден на редовни интервали. Включете плодове, зеленчуци и пресни сокове във всяко от храненията. Ограничете енергийните напитки, захарта и храните, които съдържат консерванти. Заменете ги със здравословни продукти. Пийте два литра вода на ден. Това са сред най-важните правила за отговорно хранене на възрастните. Не е нужно да се отказвате от най-любимите си закуски или ястия, просто помислете за по-здравословни алтернативи при приготвянето им.

Движете се!

Спортът е здраве. Наистина! Заседналият начин на живот е опасен за тялото, може да доведе до заболяване, а в дългосрочен план – дори до смърт. Ежедневните разходки, танци, гимнастика и джогинг ще ви помогнат да не излизате от форма. Движението е полезно не само за здравето, но и за красотата.

Почивка

Говорим за движение, но вие цял ден сте движение? Бързате на работа, сроковете ви гонят, домакинските задължения се трупат, социалните контакти трябва да се поддържат. В цялото това ежедневно бързане не забравяйте да си починете. Поне 8 часа сън са от съществено значение, като препоръчително е да си взимате кратки почивки и да не се отказвате от хобитата си.

Създайте условия за промяна

Някои навици са толкова дълбоко вкоренени, че е трудно да бъдат променени без подкрепата на хората, на които държите. Може би ще започнете да се грижите за здравето си заедно, да замените телевизията с разходка на чист въздух или да замените бързото хранене с пълноценна вечеря? Елиминирането на некачествените хранителни продукти от хладилника у дома ще ви помогне да се преборите с изкушението да посегнете към полуготовите ястия, пакета чипс или поредното сладко нещо.