Как Витамин С и Селен се грижат за кожата ни в летните месеци?

Ето, че така жадуваното лято вече чука на вратата ни и време да обмислим основните хранителни вещества, от които тялото ни има нужда по време на горещите месеци, които предстоят.

Витамин С или аскорбинова киселина

Това е микроелемент, т.е. молекула, необходима на тялото ни само в малки количества, но е от съществено значение за здравето и благосъстоянието ни.

Тъй като е водоразтворим витамин, тялото лесно го елиминира чрез урината и потта.

Знаете ли, че ние, хората не произвеждаме витамин С естествено в телата си?

Следователно, за да избегнем състояние на недостиг следва го набавяме чрез храната си или с помощта на хранителна добавка.

Храните с най- богато съдържание на витамин С са:

 • Киви
 • Червени и зелени чушки
 • Ягоди
 • Портокал
 • Папая
 • Броколи
 • Домат
 • Лимон
 • Брюкселско зеле

През лятото, когато има активно слънцегреене, трябва да дадем приоритет на витамин С в грижата за нашата кожа. Това ще помогне за изравняване на тена на кожата и ще намалите възможността за образуване на слънчеви петна.

Изследванията показват, че добавянето на витамин С (аскорбинова киселина) помага на тялото да реагира физиологично на топлинния стрес. Намалява вероятността от развитие на заболявания, свързани с топлината, като топлинен обрив и топлинно изтощение, и може да се използва като поддържащо средство при вече развит топлинен обрив.

В допълнение към това, добавянето на витамин С намалява продължителността на времето, необходимо на тялото да се адаптира към нова по-гореща среда, известно като топлинна аклиматизация – вероятното действие тук е способността на витамин С да спомага потните жлези на тялото като ги предпазва от „умора“ поради топлина.

Действайки като антиоксидант, витамин С може да спомогне тялото да се предпази от увреждане на клетките, като насърчава производството на колаген и растежа на нова тъкан, както и подпомага възстановяването на тъканите при настъпила увреда. Тези антиоксидантни ефекти могат да помогнат за защита на кожата от увреждане от слънцето, включително фотостареене.

Предварителните изследвания също предполагат, че витамин С може да бъде обещаващ като естествен антихистамин, както и като мощен антиоксидант.

Витамин С може да спомогне за намаляване на симптомите на сезонния алергичен ринит, вероятно най-ефективно, когато се комбинира с растителен флавоноид, наречен кверцетин, който може да спомогне за предотвратяване на производството на хистамин от тялото. Можете да набавяте кверцетин чрез приема на лук, чери домати, броколи, ябълки  и горски плодове.

Селен

Селенът е минерал с антиоксидантна функция, който спомага за поддържане на здравословното функциониране на телата ни, включително метаболизъм, имунна система и функцията на щитовидната жлеза.

В последните години добива популярност и като вещество, което може би има съществена роля по отношение на стареенето на кожата ни с напредването на възрастта. За това през летните месеци, в които има активно слънцегреене следва да обърнем подобаващо внимание на селена, поради по-сериозното излагане на преки слънчеви лъчи през летните месеци. 

Селенът е основен минерал, което означава, че трябва да се набавя чрез нашата диета или с помощта на хранителна добавка.  

Храните с най- богато съдържание на селен са:

 • КивБразилски орех
 • Стриди
 • Свинско месо
 • Телешко месо
 • Пилешко месо
 • Скариди
 • Гъби Шийтаке
 • Скариди

Малко проучвания са фокусирани върху защитната роля на селена срещу стареенето на кожата и фотостареенето, въпреки че селенопротеините са от съществено значение за функцията на кератиноцитите и развитието на кожата.

Ниски дози селен са много силно защитни срещу UVA-индуцирана цитотоксичност в млади кератиноцити, докато защитната ефективност на селена в стари кератиноцити изисква по-високи концентрации.

В допълнение, способността за възстановяване на ДНК на старите кератиноцити драстично намалява в сравнение с тази на младите кератиноцити в началото и след излагане на UVA лъчи. Следователно остарелите кератиноцити имат повишена уязвимост към окислително увреждане на ДНК и трябва да се вземат предвид по-високите нужди от селен при възрастните хора. Укрепването на дейностите по възстановяване на ДНК с добавяне на селен може да представлява нова стратегия за борба със стареенето и фотостареенето на кожата.

С наученото дотук, вече разбирате защо осигуряването на изобилие от хранителни вещества за телата ни има специална и незаменима роля и в слънцезащитата през летните месеци. Така ще се наслаждавате на прекрасните слънчеви лъчи, знаейки, че талата ви са защитени и отвътре навън.


Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.

Naturell Ester-C PLUS

Naturell Органичен СЕЛЕН 100

Използвани източници: