Безценните кръстоцветни зеленчуци
Семейството на кръстоцветните зеленчуци е богато на сулфорафан – вещество подпомагащо, наред с други неща, за отстраняването на токсините от тялото. Същевременно, те още са пълни с витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и мощни растителни съединения.
Например едва 67 грама кейл осигуряват препоръчителния дневен прием на витамини А, С и К. Този зеленчук също е богат на витамини от група В, калций, мед, манган, магнезий и калий. В допълнение, той съдържа флавоноидни антиоксиданти като кверцетин и кемпферол, които имат силно противовъзпалително действие – важен фактор, особено през есента и зимата.
Брюкселското зеле също принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Главите му, наподобяващи миниатюрно зеле, съдържат впечатляващо количество хранителни вещества. Те, освен всичко друго, са отличен източник на витамин К – само 15 грама варено брюкселско зеле предлагат препоръчителната дневна доза от това вещество. Този зеленчук също е източник на витамини А, В и С, манган и калий, алфа-липоева киселина (силен антиоксидант) и фибри. Последното допринася за развитието на полезна бактериална флора в червата, чиято функция е, наред с другите неща, да поддържа имунната система.
Зелето също е кръстоцветен зеленчук. Струва си да хапвате както от зеления, така и от червения сорт, но именно последният съдържа повече хранителни вещества. 100 грама зеле почти изцяло покрива дневните нужди от витамин С и до голяма степен – от витамини А и К. Този зеленчук също е добър източник на витамини от група В, манган и калий. Червеният цвят на зелето идва от пигменти, наречени антоцианини. Те принадлежат към семейството на флавоноидните антиоксиданти, които имат редица укрепващи здравето свойства.
Друг кръстоцветен зеленчук, малко подценен, въпреки впечатляващото си съдържание на хранителни вещества, е брюква (жълта ряпа). Всички негови части са годни за консумация, включително корените и зелените листа. Също така по-малко известно и много хранително е кейл (галисийското зеле). Леко горчивият му вкус се дължи на високото му съдържание на калций. Този елемент е от съществено значение за здравето на костите, но също така допринася за подпомагане работата на имунната система.
През есента и зимата също е добре да хапвате репички. Те са известни със своя пиперлив вкус, а пикантността се дължи на наличието на група съединения, съдържащи сяра, наречени изотиоцианати. Наред с многото си полезни действия те служат и като антиоксиданти.
Хранителни добавки за по-студените дни
Ефективният прием на витамини през есента и зимата трябва да съдържа цинк – необходим за правилното функциониране на имунната система. Той елемент е мощен антиоксидант, който подпомага имунната функция. За съжаление, тялото не може да го произвежда или съхранява. Ето защо, освен гореспоменатите зеленчуци през есента и зимата, си струва да се ядат храни, богати на цинк като червено месо, домашни птици и морски дарове – стриди, раци и омари. За хората, които не харесват вкуса им или не консумират животинските продукти, препоръката е да приемат добавка с цинк през студените месеци от годината.
Витамин С, известен със своите антиоксидантни свойства, също подпомага имунната функция. Той активно взаимодейства с няколко типа клетки на имунната система, които се нуждаят от него, за да изпълняват своите задачи. Това вещество е водоразтворимо и подобно на цинка не може да бъде произведено от човешкото тяло, така че трябва да се набавя през диетата или чрез хранителна добавка като Naturell Ester-C ПЛЮС.
Витамин D – макар и по-често свързан със здравето на костите, той играе важна роля в поддържането на здравето на имунната система. Той засилва действието на имунните клетки, включително Т-лимфоцитите и макрофагите, които предпазват организма от патогени. Тялото произвежда по-голямата част от витамин D при излагането на кожата на слънчева светлина. Хората с по-тъмна кожа и тези, които живеят на места оскъдни на слънце, са особено предразположени към ниски нива на витамин D. Както можете да си представите, концентрацията му обикновено е най-ниска през есента и зимата, затова добавките са толкова важни в месеците, когато тялото се нуждае от защита.
В по-студените дни кръстоцветните зеленчуци трябва да заемат специално място в менюто, тъй като са богати на хранителни вещества и допринасят за повишаване на имунитета. Този ефект може да бъде засилен с избор на правилни хранителни добавки.