Каква храна трябва да ядете през есента и зимата?

Безценните кръстоцветни зеленчуци

Семейството на кръстоцветните зеленчуци е богато на сулфорафан – вещество подпомагащо, наред с други неща, за отстраняването на токсините от тялото. Същевременно, те още са пълни с витамини, минерали, фибри, антиоксиданти и мощни растителни съединения.

Например едва 67 грама кейл осигуряват препоръчителния дневен прием на витамини А, С и К. Този зеленчук също е богат на витамини от група В, калций, мед, манган, магнезий и калий. В допълнение, той съдържа флавоноидни антиоксиданти като кверцетин и кемпферол, които имат силно противовъзпалително действие – важен фактор, особено през есента и зимата.

Брюкселското зеле също принадлежи към семейството на кръстоцветните зеленчуци. Главите му, наподобяващи миниатюрно зеле, съдържат впечатляващо количество хранителни вещества. Те, освен всичко друго, са отличен източник на витамин К – само 15 грама варено брюкселско зеле предлагат препоръчителната дневна доза от това вещество. Този зеленчук също е източник на витамини А, В и С, манган и калий, алфа-липоева киселина (силен антиоксидант) и фибри. Последното допринася за развитието на полезна бактериална флора в червата, чиято функция е, наред с другите неща, да поддържа имунната система.

Зелето също е кръстоцветен зеленчук. Струва си да хапвате както от зеления, така и от червения сорт, но именно последният съдържа повече хранителни вещества. 100 грама зеле почти изцяло покрива дневните нужди от витамин С и до голяма степен – от витамини А и К. Този зеленчук също е добър източник на витамини от група В, манган и калий. Червеният цвят на зелето идва от пигменти, наречени антоцианини. Те принадлежат към семейството на флавоноидните антиоксиданти, които имат редица укрепващи здравето свойства.

Друг кръстоцветен зеленчук, малко подценен, ​​въпреки впечатляващото си съдържание на хранителни вещества, е брюква (жълта ряпа). Всички негови части са годни за консумация, включително корените и зелените листа. Също така по-малко известно и много хранително е кейл (галисийското зеле). Леко горчивият му вкус се дължи на високото му съдържание на калций. Този елемент е от съществено значение за здравето на костите, но също така допринася за подпомагане работата на имунната система.

През есента и зимата също е добре да хапвате репички. Те са известни със своя пиперлив вкус, а пикантността се дължи на наличието на група съединения, съдържащи сяра, наречени изотиоцианати. Наред с многото си полезни действия те служат и като антиоксиданти.

Хранителни добавки за по-студените дни

Ефективният прием на витамини през есента и зимата трябва да съдържа цинк – необходим за правилното функциониране на имунната система. Той елемент е мощен антиоксидант, който подпомага имунната функция. За съжаление, тялото не може да го произвежда или съхранява. Ето защо, освен гореспоменатите зеленчуци през есента и зимата, си струва да се ядат храни, богати на цинк като червено месо, домашни птици и морски дарове – стриди, раци и омари. За хората, които не харесват вкуса им или не консумират животинските продукти, препоръката е да приемат добавка с цинк през студените месеци от годината.

Витамин С, известен със своите антиоксидантни свойства, също подпомага имунната функция. Той активно взаимодейства с няколко типа клетки на имунната система, които се нуждаят от него, за да изпълняват своите задачи. Това вещество е водоразтворимо и подобно на цинка не може да бъде произведено от човешкото тяло, така че трябва да се набавя през диетата или чрез хранителна добавка като Naturell Ester-C ПЛЮС.

Витамин D – макар и по-често свързан със здравето на костите, той играе важна роля в поддържането на здравето на имунната система. Той засилва действието на имунните клетки, включително Т-лимфоцитите и макрофагите, които предпазват организма от патогени. Тялото произвежда по-голямата част от витамин D при излагането на кожата на слънчева светлина. Хората с по-тъмна кожа и тези, които живеят на места оскъдни на слънце, са особено предразположени към ниски нива на витамин D. Както можете да си представите, концентрацията му обикновено е най-ниска през есента и зимата, затова добавките са толкова важни в месеците, когато тялото се нуждае от защита.

В по-студените дни кръстоцветните зеленчуци трябва да заемат специално място в менюто, тъй като са богати на хранителни вещества и допринасят за повишаване на имунитета. Този ефект може да бъде засилен с избор на правилни хранителни добавки.