Какви са ползите от приема на цинк?

Цинкът играе важна роля за нормалното изпълнение на много различни функции в тялото. Ето малко повече за някои от тях:

Свързаната с възрастта макулна дегенерация

Цинкът предпазва ретината от клетъчно увреждане и би могъл да отложи напредването на свързаната с възрастта макулна дегенерация и загуба на зрение. Малко вероятно е обаче изцяло да предотврати дегенерацията.

Някои проучвания предполагат, че приемът на цинк под формата на хранителна добавка би могъл да окаже положително влияние, но още доказателства са необходими.

Сексуалното здраве

Ниските нива на цинк могат да доведат до отложено сексуално развитие,  проблеми с плодовитостта и други проблеми, свързани със сексуалното здраве при мъжете.

Според учени цинкът е от съществено значение за мъжкото сексуално здраве. Причината за това е ролята на цинка като антиоксидант и стабилизатор на хормоните. Важно е да се отбележи обаче, че негативен ефект може да окаже, както дефицитът, така и токсичността на цинк, която може да увреди спермата.

Всеки, който смята да започне да приема цинк под формата на хранителна добавка, за да подкрепи своето сексуално здраве, трябва задължително първо да се консултира с лекар.

Кожата

Съществуват доказателства, че цинкът може да окаже положително влияние върху някои кожни състояния, поради ролята, която той играе в зарастването на раните. Цинкът може да помогне за третирането на акне вулгарис, гноен хидраденит и атопичен дерматит.

Остеопорозата

Цинкът играе съществено важна роля в образуването на костите и тяхното здраве и затова се предполага, че би могъл да допринесе към превенцията от остеопороза. Необходими са още доказателства обаче, за да подкрепят напълно това твърдение.

Ученето и паметта

Едно изследване от 2017г. тества влиянието на цинка върху когнитивната функция, изследвайки плъхове, на които се предоставя цинк под формата на хранителна добавка. Според резултатите те се справили много по-добре в задачи, свързани с мислене и памет, в сравнение с тези, които не получавали цинк. Няма достатъчно доказателства обаче, които да покажат, че ефектът на подобрения процес на учене и запомняне би бил същият и при хората.

Цинкът подпомага още имунната функция, зарастването на раните, стандартната настинка, а също така би могъл и положително да повлияе някои хронични заболявания като високо кръвно налягане и диабет.

Източници

Medical News Today (2021) What are the health benefits of zinc?

< https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176#sources >