Най-богатите на цинк храни са месото, рибата и морските дарове. Яйцата и млечните продукти също съдържат цинк, докато плодовете и зеленчуците – много малко от него. Бобовите, пълнозърнестите и ядките са със съдържание на минерала, но неговата бионаличност в тях е по-ниска от тази в животинските продукти, понеже тези храни съдържат т.нар. фитати.

Фитатите са антиоксидантни съединения, които могат да се срещнат в много растителни видове. Те често са обозначавани като антинутриенти, заради свойството си да се свързват с някои минерали като желязо, манган, калций и разбира се, цинк. В червата фитатите се прилепват към цинка и по този начин формират неразтворим комплекс, който възпрепятства неговата абсорбция.
Може да се каже, че количеството цинк, усвоено чрез храната варира от около 5% до повече от 50% в зависимост от количеството растителни храни (и съответно фитати) в режима на хранене на всеки човек. Абсорбцията на цинк от смесените хранения, съдържащи комбинация от животински и растителни храни, е по-ниска от тези със съдържание единствено на месо.
В таблицата по-долу са представени някои от храните източници на цинк и тяхното съдържание:
Храна | Количество | Съдържание на Цинк |
Стриди, сурови | 85 г | 32 mg |
Телешко филе, печено | 85 г | 3.8 mg |
Син рак, сготвен | 85 г | 3.2 mg |
Зърнени храни и овесени ядки, необогатени, приготвени с вода | 1 ч.ч. | 2.3 mg |
Тиквени семки, печени | 28 г | 2.2 mg |
Свинска пържола, печена | 85 г | 1.9 mg |
Пуешки гърди, печени | 85 г | 1.5 mg |
Сирене чедър | 42 г | 1.4 mg |
Скариди, сготвени | 85 г | 1.4 mg |
Леща, сготвена | ½ ч.ч. | 1.3 mg |
Сардини, консервирани в мазнина | 85 г | 1.1 mg |
Кисело мляко, обикновено | 170 г | 1.0 mg |
Прясно мляко, 1% масленост | 1 ч.ч. | 1.0 mg |
Фъстъци, печени | 28 г | 0.8 mg |
Ориз, кафяв, дългозърнест, сготвен | ½ ч.ч. | 0.7 mg |
Яйце, голямо | 1 бр. | 0.6 mg |
Фасул, консервиран | ½ ч.ч. | 0.6 mg |
Хляб, пълнозърнест | 1 филия | 0.6 mg |
Сьомга, сготвена | 85 г | 0.5 mg |
Броколи, сготвени | ½ ч.ч. | 0.4 mg |
Ориз, бял, дългозърнест, сготвен | ½ ч.ч. | 0.3 mg |
Хляб, бял | 1 филия | 0.2 mg |
Чери домати, сурови | ½ ч.ч. | 0.1 mg |
Боровинки, сурови | ½ ч.ч | 0.1 mg |
National Institutes of Health (2022) Zinc. Fact sheet for health professionals.
< https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/ >