Липса на цинк – какви са симптомите?

Понеже цинкът изпълнява много и различни функции в тялото, липсата на цинк съответно може да засегне различни тъкани и органи, включително кожата, костите, храносмилателната, репродуктивната, имунната и централната нервна система.

Някои от симптомите, по които би могъл да се разпознае дефицитът на цинк, са загуба на вкус или мирис, диария, липса на апетит, депресивно състояние, намалена имунна функция, отложено зарастване на рани, косопад. Точните проявления на дефицита могат да варират спрямо възрастта. При кърмачетата и по-малките деца диарията е често срещан признак. При по-големите деца алопецията, отложеното развитие и честите инфекции пребладават. И в двата случая обаче, и при кърмачетата, и при по-големите деца, липсата на цинк би могла да разстрои процеса на развитие, да доведе до загуба на апетит и дори да се отрази върху репродуктивното здраве след достигане на зряла възраст.

При популациите с нисък прием на усвоим цинк (например от месо и риба), най-вече в много от развиващите се страни, дефицитът на цинк засяга здравето на бремените жени и плода, увеличавайки риска от преждевременно раждане, поднормено тегло на бебето, заболявания и неблагоприятни последствия, както за майката, така и за детето.

Освен това липсата на цинк може да попречи на обонянието и вкуса. При възрастните дефицитът на цинк може да доведе до отложено заздравяване на рани и промени в когнитивната и психологическа функция. Съществуват и групи от хора, които са с повишен риск от развитието на цинков дефицит. Някои от тях включват:

  • Вегетарианци/вегани. Техният прием на цинк е ограничен до растителните храни, в които бионаличността на цинк е по-ниска от тази в животинските такива.
  • Бременни жени и кърмещи. При тях нуждите от цинк са повишени заради плода и впоследствие заради кърменето.
  • Хора с понижена усвоимост на цинк вследствие на стомашно-чревни или други операции.

Също така е важно да се отбележи, че количествата на калций и фосфор, съдържащи се в прясното краве мляко, е възможно да понижат абсорбцията на минерала.

Източници

Harvard School of Public Health (no date) Zinc.

< https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc/  >

National Institues of Health (2022) Zinc. Fact sheet for health professionals. < https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/  >