Подсилване на имунната система – как?

В най-общ смисъл, имунитетът е защитният механизъм на твоето тяло, който те предпазва от много болести, вируси, микроби и бактерии. Силният имунитет има редица предимства, като например по-леки симптоми, в случай че се разболееш, по-бързо възстановяване след инфекция, по-високи нива на енергия, по-добро настроение и по-добро качество на съня! Да се разболееш никога не е приятно, но когато имунната ти система е слаба, това може особено да усложни ситуацията и цялостния процес на лечение и възстановяване. За щастие, има някои промени, които можеш да внесеш в начина си на живот и така да подпомогнеш имунната си система. Ето кои са те:

Храни се качествено

Какво означава да се храниш качествено? Това е да наблегнеш най-вече на плодове, зеленчуци, чист протеин, ядки, семена и пълнозърнести в храненето си, както и да ограничиш наситените мазнини, холестерола, солта и добавените захари. Наличието на антиоксиданти в много от храните, попадащи в изброените категории, спомагат за намаляване на възпалението, докато фибрите оказват благоприятно въздействие върху чревния микробиом, който е тясно свързан с добрия имунитет.

Бъди физически активен

Проучвания показват, че имунната система реагира положително на регулярната физическа активност. Тя променя имунната регулация, като въздейства върху клетките и оказва противовъзпалително действие. Препоръчителната продължителност на физическа активност за повечето хора е 150 минути на седмица (за дейности със средна интензивност).

Не пренебрегвай съня

Когато не се наспиваш достатъчно, това директно афектира твоята имунна система, намалявайки броя на NK клетките (т.нар. „естествени убийци“), което увеличава риска от вирусни инфекции. Минимумът сън, който трябва да осигуряваш на тялото си всяка вечер, е 7 часа.

Откажи се от тютюнопушенето и алкохола

Тютюнопушенето изостря патогенния имунен отговор и намалява имунната защита, създавайки предпоставка за по-често боледуване. Консумацията на алкохол също понижава способността на организма да се бори срещу различни инфекции, като едновременно с това, допринася за увреждането на някои органи и по-бавното възстановяване при травми.

Минимизирай нивата на стрес

Облекчаването на стреса и тревожността е ключово за здравето на имунната система. Стресът от всякакъв тип, психологически, емоционален или физически, директно повишава риска от инфекции. Дейности, които могат да ти помогнат да намалиш нивата на стрес, включват медитация, йога, водене на дневник или пък регулярни тренировки и физическа активност. 

Избери правилните добавки

Ако имунната ти система има нужда от допълнителна защита, довери се на NATURELL ИМУНО ХОТ: сашета с 6 активни съставки от естествен произход, специално разработени да поддържат здрав имунитет и да подпомогнат естествените защитни сили на твоя организъм. Предоставят дихателен комфорт, успокояват гърлото и намаляват умората!  Без изкуствени добавки, оцветители и консерванти.


Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.

Naturell ИМУНО ХОТ