Ползите от хранителни добавки с цинк за спортисти

Независимо дали сте спортист по професия или просто обичате движението, за вас е важно да сте във форма. Разбира се основно е често да тренирате, но за да правите това и да се чувствате добре е важно и организмът ви да е здрав и с правилен баланс на много витамини и минерали. Така ще извлечете максимални ползи от активностите, които практикувате. Комбинирането на това със спорт ще засили още повече имунната ви система, ще ви помогне да имате здрави мускули и кости, сърце и храносмилателна система. Иначе е възможно спортът да ви натовари и дори да ви навреди.

Основно е да се храните правилно и да приемате различни хранителни вещества от определени групи. Ще са ви нужни белтъчини и въглехидрати, както и доста пресни плодове и зеленчуци. Така ще имате баланс в организма си на всичко полезно за активни хора. Освен това е добра идея да приемате и хранителни добавки с основни витамини и минерали. Разбира се това могат да бъдат комбинирани такива или определен вид, от който например знаете че имате недостиг. Конкретно за активните хора в спорта е много важен приемът на минерала цинк, тъй като той спомага за доста неща. Именно затова ще ви разкажем малко повече за това какво представлява той и как може да ви бъде полезен.

Какво представлява цинкът и какви са ползите от неговия прием?

Цинкът е един много важен минерал за цялостното правилно функциониране на организма. Основно за него е, че подпомага засилването на имунната система. По този начин той е полезен при справянето с разнообразни вируси и позволява на организма ви да бъде по-силен. Също така спомага и за това като цяло да се разболявате по-рядко. В тази връзка цинкът е и доста добър антиоксидант, което допълва противовъзпалителното му действие. Тази негова функция подпомага и правилното клетъчно делене и съответно доброто му системно ниво в организма може да е полезно за предпазване от развиването на сериозни болести.

Освен това цинкът има и функцията да се грижи за баланса на много хормони в организма ви. Реално той има роля в производството на доста такива като например тестостерон и прогестерон. Освен това той балансира и нивото на хормона инсулин и така оптимизира стойностите на захарта и дългосрочно ви предпазва от потенциално развитие на диабет. Допълнително правилните нива на този хормон подпомагат постигането на баланс между енергията и апетита ви. Реално цинкът намалява апетита, но до здравословно ниво и по този начин можете да разчитате на него и за поддържане на оптимални килограми.

Трето основно нещо за цинка, което определено ще ви помогне и за добрата физическа активност, е неговата важна роля при регулирането на функциите на сърцето. Той има способността да оптимизира стойностите на холестерола и да помага в превенцията на проблеми с кръвоносните съдове. Същевременно по този начин поддържа и оптимални нива на кръвното ви налягане.

Откъде можете да си набавите нужните количества цинк?

Основен източник на цинка са определени храни. За начало червеното месо има доста високо ниво на минерала. Ако пък обичате морски дарове, като например стриди и скариди, това е чудесно, защото там отново ще откриете добро количество цинк. Трета основна група храни, която ще оптимизира набавянето му са бобовите храни, а също и ядките. Допълнително с малко по-ниски нива на цинк, но отново добавящи от него и същевременно оптимизиращи цялостното ви хранене за активен спорт, са яйцата, млечните продукти и пълнозърнестите храни.

Често обаче само храненето не е достатъчно за оптимални нива на цинк. Така че бихме ви препоръчали да го комбинирате с подходяща добавка с този минерал. Можете да я приемате дълго време или пък да си правите курсове с такава и почивки без. Например през есента и зимата може да приемате добавката активно за повече енергия и оптимална имунна система в сезона на вирусите. След това е вариант да имате пролетна или лятна почивка. Друг вариант е да редувате например един месец да пиете цинк и един да почивате. При всички случаи ще си осигурите максимално добро здраве за всякаква спортна активност. Можете да заложите и на комбинирана хранителна добавка. Например такава с витамин Ц и цинк би оптимизирала доста добре нивото ви на енергия и силата на имунната ви система.


Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.

Naturell Органичен ЦИНК + C