Пролетна умора, симптоми и продължителност

Познато ли ви е да чувствате необяснима постоянна отпадналост през месеците април, май и юни? Не се притеснявайте, защото това е напълно нормално. Терминът “пролетна умора” не е просто определение в разговорния език, а съвсем реално приета дефиниция на изтощението, което може да усещате през този сезон. Това, което ви се случва, представлява адаптацията на организма ви от по-студеното към по-топлото време. Ще ви разкажем малко повече за симптомите и продължителността на пролетната умора, за да знаете какво да очаквате. Също ще ви дадем няколко идеи как да се справите по-бързо и ефективно с нея.

Кои са основните симптоми на пролетната умора?

Пролетната умора има няколко характерни симптома. Основен такъв е постоянната отпадналост и липсата на енергия. Като цяло се уморявате лесно и независимо колко дълго спите през нощта, на следващия ден отново сте отпаднали. Разбира се това влияе и на концентрацията ви, ефективността ви на работа и настроението ви в свободното време. Може да станете и раздразнителни, тъй като ви се струва, че всичко изисква повече усилия.

Освен това пролетната умора може да влияе и на апетита ви. Съответно е възможно да не сте гладни и да пропускате често основни хранения през деня. Така организмът ви отпада още повече и умората се засилва. Например, ако не закусвате и хапнете повече на обяд, ще ви се доспи доста бързо. Ако пък пропуснете и обяда, в по-късен следобед най-вероятно вече ще чувствате глад и раздразнителност и ще прибегнете по-лесно към вредни храни, които са лесно достъпни и често изкушаващи. Така, като цяло, се лишавате от основни важни хранителни вещества.

Възможно е дори умората да е толкова силна, че да ви причинява малко чувство на замаяност. Важно е да знаете, че това може да бъде причинено от нея и не е задължително знак за друг здравословен проблем. Допълнително, то понякога е придружено и от главоболие, което лесно се получава при резките промени на температурите през пролетта. Знаете, че често сутрин е по-студено, а на обяд вече може да е доста топло и дори подходящо за къс ръкав.

Каква е продължителността на пролетната умора?

Стандартно ще срещнете пролетната умора през периода на официалния преходен сезон или април, май и юни. При някои е възможно тя да започне и от края на март, а при други да трае кратко и да свърши още през април. Като цяло всичко зависи и от времето. Ако старта на пролетта не е толкова горещ и няма резки промени в температурите, а всичко се случва постепенно, може дори да не я почувствате. Ако обаче сезонът настъпи изведнъж и градусите рязко се покачат или пък всеки ден е доста различен с вариращи климатични условия, то е по-вероятно това да ви се отрази по някакъв начин.

Как да се справите с пролетната умора?

            Основен фактор за справяне с пролетната умора е да приемате качествена храна. Тъй като през зимата не са налични толкова плодове и зеленчуци и се консумира по-тежка храна, нуждите на организма от витамини са повишени. Освен това, най-често през зимния сезон сме боледували един или няколко пъти и това още повече е намалило залежите на такива в организма. Можете да подбирате сезонни плодове и зеленчуци, но е добре да допълните и с подходящи добавки с нужните витамини. Тук основни са витамините Д, Ц и цинк. Първият спомага за увеличаването на енергията, като се грижи за благосъстоянието на костната система. Доказано недостиг на витамин Д може да доведе дори до депресия. Витамин Ц пък е известен с това, че засилва имунната система. Цинкът от своя страна намалява умората и подпомага метаболизма. Разбира се можете да заложите и на комбинация от два или повече витамина, като например цинк с витамин C.

Друго, което би ви помогнало със справянето с пролетната умора, е да прекарвате повече време навън. Всъщност чудесното на този сезон е, че вече има слънчеви дни и приятно време, а същевременно още не е много горещо. Независимо, че това ви се струва изморително, то всъщност ще ви помогне. Можете да изберете спортна активност навън, а и просто разходка в парка. Така ще комбинирате с движение, което ще засили организма ви още повече. Разбира се ако сте много уморени, е вариант да си направите само излет навън и постепенно да увеличавате движението. Дори времето прекарано на слънце спомага за набавяне на например витамин Д и съответно за справяне с умората.

Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.