Цинкът: приложение, ползи и прием

Цинкът: какво представлява той?

Цинкът е микроелемент, от който тялото има нужда само в много малки количества. Въпреки това обаче той е от изключителна важност за формирането на ДНК, растежа на клетките, изграждането на протеини, възстановяването на увредени тъкани и поддържането на здрава имунна система. Освен това той е отговорен за почти 100 ензима в тялото и тяхното участие в изпълнението на жизненоважни химични реакции.

От друга страна, понеже помага на клетките да растат и да се размножават, цинкът в адекватни за организма нива е съществено необходим в периодите на интензивен растеж. Такива например са ранното детско развитие, пубертетът и бременността. Също така цинкът взима участие и в проявата на обонянието и вкуса.

Едно от най-популярните съединения на цинка днес е цинковият оксид – лекарствено средство без рецепта, използвано за третирането на различни кожни състояния и възпаления като изгаряния, екзема, рани от залежаване и др. Той формира защитна бариера на повърхността на кожата, не позволявайки навлизането на влага и по този начин давайки възможност на кожата да оздравее.

В допълнение, цинковият оксид може да предпази кожата от слънчеви изгаряния, понеже отразява и разпръсква ултравиолетовите лъчи и така не им позволява да проникнат в кожата. Също така той спомага за разлагането на увредени тъкани колаген, така че обновени такива да могат да се формират. Няма регистрирани отрицателни странични ефекти от използването на цинков оксид.

Кои са различните форми на цинк?

Когато избираш цинк под формата на хранителна добавка, най-вероятно ще забележиш, че има много различни видове на пазара, между които да избираш. Ето малко повече информация за някои от тях:

Цинков ацетат

Цинковият ацетат е формата на цинк, която най-често се използва за намаляване продължителността на стандартната настинка. Обикновено се предлага под формата на таблетки за смучене. Капсулите цинков ацетат се продават само по лекарско предписание и се използват най-вече за лечение на болестта на Уилсън.

Цинков сулфат

Цинковият сулфат е разтворима във вода форма, което означава, че е лесно усвоима от тялото. Тя обаче не е най-добрият избор за покачване нивата на цинк.

Цинков пиколинат

Цинковият пиколинат е формата, която тялото усвоява най-добре. Това го прави популярна опция за набавяне на необходимата дневна доза при бременност, както и за третиране на дефицит на цинк. Това е форма, която е „хелатирана“, което означава, че цинкът се свързва с пиколиновите аминокиселини, които спомагат за по-лесното му транспортиране и абсорбиране от червата.

Цинков монометионин

Цинковият монометионин е прилепен към аминокиселината метионин. Това отново е хелатирана форма, която често се среща в таблетки за смучене без предписание, използвани за предпазване от настинки и третиране на дефицит на цинк.

Цинков глюконат

Цинковият глюконат също спада към групата на хелатирания цинк и е лесно усвоима от тялото форма. Често намира приложение в назалните цинкови спрейове и може също така да се срещне под името „Орацин“.

Цинков глицинат

Подобно на цинковия пиколинат, монометионин и глюконат, цинковият глицинат е друга хелатирана форма, която се свързва с аминокиселоината глицин. Често тя се комбинира с биофлавоноиди (растителни съединения) с цел намаляване болката и отока при остеоартрит.

Цинков цитрат

Цинковият цитрат се комбинира с лимонена киселина и е една от най-лесно абсорбиращите се форми на цинк. Възможно е да оставя метален вкус в устата, който обаче изчезва след кратък период от време.

Каква е препоръчителната дневна доза цинк?

  • Препоръчителна дневна доза

Препоръчителната дневна доза за възрастни над 19г. е 11 mg на ден за мъже и 8 mg за жени. При бременност и кърмене се изисква малко по-завишен прием от 11 mg и 12 mg съответно.

  • Поносима горна граница

Поносимата горна граница е максималната дневна доза, която човек може да приеме и при която не се очаква да възникнат вреди върху здравето. Поносимата горна граница за прием на цинк е от 40 mg на ден за всички мъже и жени над 19-годишна възраст.

  • Комбинация с други хранителни добавки

Важно е приемът на цинк под формата на хранителна добавка да бъде съобразен с приема на други хранителни добавки по същото време, за да се извлече максимума от него и за да се избегнат евентуални странични ефекти. Не приемай цинк едновременно с калций, мед, фолиева киселина, желязо и магнезий. Те могат да повлияят върху начина, по който тялото усвоява цинка.

Важно е да се отбележи и че в сравнение с цинка в неорганична форма, органичният цинк се усвоява много по-бързо и качествено от организма и по-лесно попълва липсите в него. Naturell Органичен Цинк + С е именно органична форма на цинк, комбинирана с витамин С за допълнително подсилване на имунната система. Той подпомага още нервната система, правилния метаболизъм на въглехидрати и мазнини, намаляването на чувството на умора и поддържането на здрава кожа, коса и нокти. Това е хранителна добавка изцяло на растителна основа и без съдържание на захар, глутен или лактоза!

Кои са храните с най-високо съдържание на цинк?

Някои растителни храни като бобовите култури и пълнозърнестите са добри източници на цинк, но фитатите, които се съдържат в тях, могат да се свързват с цинка, по този начин понижавайки неговото усвояване.  Ниската абсорбция на минерала точно от тези храни е и причина хората, които се хранят на растителна основа да имат нужда от допълнително цинк.

Най-богатите източници на цинк са месото, рибата и морските дарове. Стридите съдържат повече цинк, отколкото която и да е друга храна, но може би храната, която най-много допринася за набавянето на необходимата дневна доза за повечето хора е телешкото, понеже то се консумира много по-често. Съществуват и много храни на пазара, които са обогатени с цинк. Такива често са зърнените закуски например. Плодовете и зеленчуците като цяло съдържат много малко количество цинк.

Кои са потенциалните вреди от приема на цинк?

Както при всички останали хранителни добавки, рутинният прием на цинк също е добре да бъде съгласуван с лекар. Той ще ви информира относно подходящата за вас доза, форма, честота и подходящ период на прием. Така потенциалните вреди е най-вероятно да бъдат избегнати.  

Това е важно, понеже цинкът може да си взаимодейства с определени лекарства, храни и хранителни добавки, а прекалено високите му нива биха могли да попречат на усвояването на желязо и мед от организма, както и да намалят количеството на добрия HDL холестерол.

Кои са симптомите, по които може да се познае, че човек е достигнал нива на прекомерен прием? Те включват гадене, повръщане, липса на апетит, коремни болки или крампи, главоболие и диария. Интересното е, че те могат да бъдат сходни на показателите за дефицит на цинк. В заключение можем да кажем, че прекомерните дози цинк определено не означават по-големи ползи за здравето.

Какви са ползите от приема на цинк?

Цинкът е от решаващо значение за много различни функции в тялото, включително:

Имунната функция

За да може имунната система да функционира правилно, тялото се нуждае от цинк. Ниските нива на този минерал могат да повишат риска от инфекции (като пневмония например).

Зарастването на раните

При хора с незарастващи в продължение на дълъг период от време рани често се наблюдават ниски нива на цинк. При тях специалистите е възможно да предпишат прием на цинк под формата на хранителна добавка.

Едно проучване от 2018г. показва, че цинкът играе ключова роля във всеки етап от зарастването на раната – от възстановяването на кожата до предпазването ѝ от инфекции. Необходими са обаче още проучвания, за да се види точно как цинкът действа върху оздравителния процес. Това може да спомогне за развитието на нови видове лечения за трудно зарастващи рани.

Цинкът играе роля и в поддържането на здрава кожа.

Хронични заболявания

Цинкът има антиоксидантни свойства, които биха могли да спомогнат за намаляването на оксидативния стрес. Учените вярват, че съществува връзка между оксидативния стрес и хроничните заболявания като високо кръвно налягане, диабет и други аспекти на метаболитния синдром.

Според едно проучване от 2018 г. цинкът би могъл да спомогне за предотвратяването на метаболитния синдром. Необходими са обаче по-обстойни изследвания, които да идентифицират как цинкът влияе върху здравето и дали приемът му под формата на хранителна добавка би могъл да се превърне във форма на терапия за споменатите състояния.

Стандартната настинка

Според някои проучвания се предполага, че таблетките за смучене с цинк биха могли да скъсят продължителността на стандартната настинка при дневни дози от 75 милиграма. Като цяло обаче тези проучвания не предоставят достатъчно добро качество и надеждност, за да се приемат за верни.

Учени предупреждават, че цинкът може да засегне обонянието. Консултитрай се с лекар преди да използваш назални спрейове или гелове със съдържание на цинк, понеже вредата, която биха могли да нанесат, може да е дългосрочна или дори перманентна. Предполага се, че цинкът също така успява да окаже положително влияние и върху свързаната с възрастта макулна дегенерация, сексуалното здраве при мъжете, кожата, остеопорозата, както и ученето и паметта.

Липса на цинк: какви са симптомите?

Симптомите, свързани с дефицит на цинк включват загуба на вкус или мирис, липса на апетит, депресивно състояние, отслабнал имунитет, забавено зарастване на рани, диария и косопад.

Адекватните нива на цинк в организма са необходими за създаването на колаген и влакноподобни тъкани – функция, която е от значение за възстановяването на увредени клетки. Той се бори и с възпаленията, възникващи вследствие на различни рани, което го прави изключително важен за хората, които са едновременно с дефицит и които се борят с тежки наранявания като изгаряния или декубитални рани.

Хората, страдащи от тези състояния, имат повишени нужди от цинк. Затова в техния случай не се разчита на приема на цинк само и единствено от храната, а допълнително се прилага под формата на хранителна добавка или локален крем. Често той се комбинира и с други нутриенти като протеини, витамин С и L-аргинин, които също насърчават зарастването на раните. Важно е да се отбележи обаче, че тези предимства от приема на цинк под формата на хранителна добавка се наблюдават при хората с наличен дефицит, но не и при тези с нормални нива на минерала. Понеже цинкът подкрепя растежа и нормалната функция на имунните клетки, дори лекият до среден дефицит може да забави дейността на лимфоцитите, неутрофилите и макрофагите, които защитават тялото от вируси и бактерии. Дефицитът на цинк е често срещан здравословен проблем при децата от развиващите се страни, който допринася към забавянето на растежа, както и развитието на болести като пневмония и малария. Много от възрастните хора също е възможно да имат ниски нива на цинк вследствие на приема на различни лекарства, както и недостатъчно големия апетит като резултат от различни състояния.

Дефицитът на цинк е рядко срещан и се наблюдава най-вече при хора, които не го усвояват достатъчно добре. Това може да се дължи на хранително разстройство, стомашно-чревна операция или на хронични бъбречни и чернодробни заболявания. Ето още кои групи от хора се намират в риск от недостиг на цинк:

  • Вегетарианците и веганите, понеже не консумират месо, което е добър източник на цинк. Освен това бобовите и пълнозърнестите, които обикновено са част от тяхното меню, съдържат съединения, които пречат на пълната абсорбция на цинка от организма. Поради тази причина, вегетарианците и веганите е възможно да се нуждаят от до 50% повече цинк от препоръчаната дневна доза.
  • Кърмачета на възраст над 6 месеца, понеже кърмата не съдържа достатъчно цинк след този период. В случая на кърмачетата трябва да се дават подходящи за тях храни, съдържащи цинк. Децата, които се хранят с адаптирано мляко получават своята препоръчана дневна доза от него.
  • Хората, употребяващи прекомерни количества алкохол, понеже алкохолните напитки намаляват количеството цинк, което тялото абсорбира.

В заключение трябва да се отбележи, че въпреки липсата на цинк, не е препоръчително да се надвишава поносимата горна граница от 40 mg на ден – освен ако друго не е посъветвано от лекар и проследявано от него.

Могат ли децата да приемат цинк?

Като цяло кърмачетата усвояват цинка, който получават чрез кърмата доста добре. Кърмата съдържа спояващ се с цинка ензим, който помага на бебетата да абсорбират цинка чрез червата. Тя предоставя достатъчно цинк (2 mg на ден) за първите 4 до 6 месеца, но това количество се превръща в недостатъчно за бебетата на възраст от 7 до 12 месеца, които се нуждаят от 3 mg на ден. Препоръчва се те да се хранят с подходящи за възрастта им храни, които съдържат цинк. Не се препоръчва приемът на цинк под формата на хранителна добавка от деца.

Къде е приложим комбинираният прием на цинк и селен?

Дефицитът на цинк и селен може да се счита като един от факторите, които предразполагат към опортюнистични инфекции и които могат да повишат риска от неблагоприятни последствия или тежкото им протичане. Опортюнистични се наричат тези инфекции, които се появяват по-често или носят по-тежки последици при хората с отслабена имунна система, отколкото при тези със здрава такава.

Приемът на цинк и селен под формата на хранителна добавка би могъл да бъде от особена полза за хората, които не успяват да си набавят достатъчно количество от двата минерала чрез храната, както и за страдащите от състояния, предразполагащи към инфекции. В тази категория попадат възрастните хора и тези с диабет, затлъстяване, малабсорбция и др.

Немалка част от населението страда от недостиг на повече от едно важни за имунната система хранителни вещества. В случая, комбинираните хранителни добавки като тези с цинк и селен биха могли да бъдат от полза.

Органичен ЦИНК + C от Натурел

Използвани източници:

Chicago Tribune (2019) The best zinc supplement.

< https://www.chicagotribune.com/consumer-reviews/sns-bestreviews-health-the-best-zinc-supplement-20190806-story.html >

Harvard School of Public Health (no date) Zinc.

< https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc/  >

Health (2020) What to know about zinc supplements?

< https://www.health.com/nutrition/zinc-supplement >

Healthline (2022) Zinc Supplements: Benefits, Dosage, and Side Effects.

< https://www.healthline.com/nutrition/zinc-supplements#types >

Medical News Today (2019) What are the benefits of zinc?

< https://www.medicalnewstoday.com/articles/325916#benefits >

Medical News Today (2021) What are the health benefits of zinc?

< https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176#sources >

National Institues of Health (2022) Zinc. Fact sheet for health professionals.

< https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/  >

National Institutes of Health (2022) Zinc. Fact sheet for consumers.

< https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/ >

Stanford Children’s Health (no date) Zinc.

< https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=zinc-19-Zinc >

Today’s practicioner (no date) Zinc and selenium: key players for healthy immunity < https://todayspractitioner.com/immune-health/zinc-and-selenium-key-players-for-healthy-immunity/#.YwYSSRzP2Uk >