Умора: как да се справим с нея?

Чувствате ли, че ви липсва енергия? Прибирате ли се от работа и всичко, което искате да направите, е да седнете на дивана и да си починете? Чувствате ли се постоянно сънливи и без мотивация да се видите с приятелите си, да спортувате или да свършите домашната работа?

Умората може да бъде сериозен проблем. За нея може да има различни причини. Но тя не винаги е резултат от физическо или психическо претоварване. Често влияние оказват допълнителни фактори като например намален прием на хранителни вещества, важни за тялото ви. Вижте нашите съвети какво можете да направите, за да се отървете от умората и да заредите батериите си.

Наспете се

Една от причините за умора може да бъде недоспиването. Сънят е изключително важен елемент от циркадния ритъм. Когато спите, тялото ви се регенерира и протичат важни метаболитни процеси. Ако не му дадете шанс да си почине – просто ще се чувствате уморени. Затова направете здравословния сън свой приоритет и се опитайте да спите между 6 и 8 часа всяка вечер. Това ще ви даде повече енергия за действие.

Допълнете електролитите в тялото си

Намалената наличност на калий, калций или магнезий – ключови електролити за работата на тялото – е една от много честите причини за умора. Това е така, защото те регулират работата на нервната система и промяната на техните нива може да повлияе негативно на работата на мозъка и мускулите. Затова се погрижете за правилната хидратация на тялото или използвайте подходящи хранителни добавки, които да спомогнат за поддържането на добро ниво на тези елементи в организма.

Ами витамините?

Умората може да бъде в резултат от пониженото ниво на други витамини и минерали. Тя е често срещано състояние в случаите на дефицит от витамини от група В (включително В12) или хром. Затова се уверете, че вашата диета е правилно балансирана, а ако не – направете промени, които ще се отразят не само на вашето благосъстояние, но и на вашето здраве.

Хранете се редовно

Измененията в нивата на кръвната захар също могат да причинят умора. Те не винаги са причинени от заболяване – доста често са в резултат от нередовно хранене. Ако искате тялото ви винаги да има нужното количество „гориво“ яжте приблизително на всеки 2-3 часа и се уверете, че всяко едно от храненията съдържа сложни въглехидрати (плодове, зеленчуци, ядки, бобови храни, пълнозърнести храни. Простите, от друга страна, са идеални за ядене при тежки физически натоварвания, защото бързо се усвояват от тялото.

Движете се повече

Физическата активност причинява умора? В краткосрочен план, да. Ако обаче се движите редовно, напр. колоездене, скандинавско ходене или джогинг – осигурявате на тялото си много по-добра оксигенация и стимулирате метаболитните процеси. В резултат на това имате повече енергия за действие и в същото време поддържате работата на мозъка си. Само ползи!

Умората може да има много причини. Така че, ако искате да се справите с нея в дългосрочен план, осигурете си на първо място здравословен начин на живот. Тогава липсата на енергия със сигурност ще ви спохожда в много по-малки количества.

ЕКСКЛУЗИВНА онлайн оферта само през ноември.

Вземи Naturell сега