Витамин D: как се приема и какви са симптомите при високи нива 

Витамин D е изключително важен за човешкия организъм, оказвайки силно влияние върху имунната функция, костите, менталното здраве и още. Той се отличава от всички останали витамини, тъй като е и хормон, който се синтезира от кожата след излагане на слънце. В същото време, витамин D може да бъде намерен в много малко храни, което създава предпоставка за възникването на дефицит при голяма част от населението, особено през зимните месеци. Това го превръща в една от най-използваните хранителни добавки, на която си заслужава да обърнем внимание. В тази статия ще научиш повече за това как точно се приема витамин D и как да разпознаеш евентуалното му предозиране.

Приемът с храна е за предпочитане

Витамин D e мастноразтворим витамин, което означава, че не се разтваря във вода и се абсорбира най-добре, когато се комбинира с богати на мазнини храни като авокадо, ядки, семена, пълномаслени млечни продукти и яйца. Поради тази причина, приемът с храна е за предпочитане, особено с такава, богата на полезни мазнини. При едно проучване, приемът на витамин D заедно с най-голямото хранене за деня повишил абсорбцията му с 50%. А според друго – приемът му заедно с високо съдържание на мазнини ястие увеличил нивата му в кръвта с 32% в сравнение с ястие без наличие на такива.

По-късният прием може да засегне съня

Съществуват няколко проучвания, които асоциират витамин D със съня. При едно от тях например повишените нива на витамин D се свързват със занижени такива на мелатонин – хормонът, който е отговорен за регулацията на съня. Това обаче са само предположения, понеже все още не съществуват достатъчно научни доказателства, които да потвърдят със сигурност дали сутрешният или вечерният прием е по-ефективен. Едно е сигурно обаче: трябва да го приемаш редовно, за да се възползваш от предимствата му.

Взаимодействие с други витамини и минерали

Важно е да се отбележи, че активирането на витамин D зависи от наличието на адекватни нива на магнезий в организма. Съответно, за да поддържаш витамин D в норма, убеди се, че нямаш липса на магнезий. Също така, имай предвид, че някои мастноразтворими витамини като витамин Е например, могат да засегнат абсорбцията на витамин D. От друга страна пък, едновременният прием на витамин К с витамин D би могъл да повлияе положително плътността на костите.

Симптоми при предозиране

При възрастни е добре да не се приемат повече от 100 микрограма (4000 IU) витамин D на ден. При завишени нива на витамин D в организма могат да се повишат нивата и на калций. Това може да доведе до проблеми като:

  • Гадене
  • Повръщане
  • Коремни болки
  • Дехидратация
  • Повишено чувство на жажда
  • Нисък апетит и загуба на тегло
  • Камъни в бъбреците

Имай предвид и че при някои заболявания и състояния прагът на дневния прием може да е дори по-нисък. Винаги се консултирай със своя лекар преди да започнеш да приемаш хранителни добавки.

Naturell Витамин D3 1000


Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.