Витамин Д2 и Д3: каква е разликата и кой трябва да приемате?

Какво представлява витамин Д?

Витамин Д е както витамин, така и прохормон (плюс пълноценен хормон в неговата активна форма в тялото, която се превръща в такава след процес в две стъпки – едната се случва в черния дроб, а другата в бъбреците), който е от съществено значение за оптималната телесна функция. Витамин Д може да се синтезира в кожата ни при излагане на слънце, но може да консумирате този мастноразтворим витамин от няколко източника – яйца, мазна риба, гъби.

Какви са признаците и симптомите на дефицит на витамин Д?

По данни от проучване, проведено от Бългaрското дружество по ендокринология, около 76% от населението в страната се намира в състояние на дефицит на витамин Д, като изследването показва, че жените са по-склонни да развиват и поддържат дефицитни нива в сравнение с мъжката популация.

Дефицитът на витамин Д може да бъде трудно забележим, тъй като симптомите може да не се появят няколко месеца или години, а понякога може да не свързвате проявата на симптоми с дефицита на витамин Д. За това ви съветваме да сте проактивни към здравето си и един път годишно да проверявате актуалните стойности на витамин Д през кръвен тест : 25 OH Витамин Д.

И все пак, как може да се проявява дефицитът на витамин Д:

  1. Чести заболявания или инфекции;
  2. Апатия и умора;
  3. Болки в костите и гърба;
  4. Депресия и тревожност;
  5. Трудно зарастване на рани;
  6. Загуба на костна плътност;
  7. Косопад;
  8. Наддаване на тегло;
  9. Болка в мускулите.

Какви са формите на витамин Д?

Въпреки че медицинските състояния, свързани на по-късен етап с дефицит на витамин Д като рахит, са известни от 17-ти век, самият витамин Д не е идентифициран до началото на 20-ти век. Това откритие носи спечелването на Нобеловата награда за химия през 1928 г. на Адолф Виндаус.

Семейството на витамин Д всъщност включва пет молекули, като двете най-важни са витамин Д2 и Д3. Тези молекули са известни също като Ергокалциферол и Холекалциферол.

Диетичният витамин Д2 обикновено се набавя от растения – гъби и дрожди, докато получаваме витамин Д3 от животински източници, като мазна риба, черен дроб и яйца. И двете форми на витамин Д се предлагат и като хранителни добавки.

Това, което повечето хора вероятно не знаят е, че по-голямата част от нашия витамин Д идва от излагането на кожата ни на слънчева светлина. Когато кожата ни е изложена на слънце, ултравиолетовите лъчи превръщат прекурсорна молекула, наречена 7-дехидрохолестерол, във витамин Д3.

Този важен ефект от излагането на слънце обяснява защо хората, живеещи на по-екстремни географски ширини, или хората с по-тъмна кожа са по-склонни към дефицит на витамин Д. Меланинът, пигмент в кожата, блокира ултравиолетовите лъчи от активирането на 7-дехидрохолестерола, като по този начин ограничава производството на Д3. Носенето на дрехи или слънцезащитен крем има подобен ефект.

Връщаме се на витамин Д2 и Д3, които по същество са неактивни, докато не преминат през два процеса в тялото. Първо, черният дроб променя химическата им структура, за да образува молекула, известна като калцидиол. Това е формата, в която витамин Д се съхранява в тялото. След това калцидиолът се променя допълнително в бъбреците, за да образува калцитриол, активната форма на витамин Д. Именно калцитриолът е отговорен за биологичното действие на витамин Д, включително подпомагане формирането на костите, метаболизиране на калций и подпомагане работата на нашата имунна система.

Технически погледнато, витамин Д изобщо не е витамин, а прохормон. Това означава, че тялото го превръща в активен хормон. Всички хормони имат рецептори (в костни клетки, мускулни клетки, бели кръвни клетки), с които се свързват и активират, като ключ, който отключва ключалка. Витамин Д2 има същия афинитет към рецептора на витамин Д като витамин Д3, което означава, че нито една от формите не е по-добра при свързване с рецептора.

Как се абсорбират различните форми?

И двата витамина Д2 и Д3 ефективно се абсорбират в кръвта, но има разлики в това как тялото ги метаболизира.

Когато Д2 и Д3 се консумират, черният дроб ги превръща в 25-хидроксивитамин Д2 и 25-хидроксивитамин Д3. Тези две съединения се наричат ​​калцифедиол. След това бъбреците преобразуват калцифедиол в калцитриол – активната форма на витамин Д. Калцифедиолът подпомага поддържането на имунната система на тялото и повишава усвояването на калций, за да поддържа здравето на костите.

Няколко проучвания сравняват усвояването и използването на витамин Д2 и витамин Д3 и установяват, че витамин Д3 се усвоява и използва по-ефективно от тялото. Преглед на 24 проучвания също установи, че витамин Д3 е по-ефективен при повишаване и поддържане на нивата на витамин Д в тялото.

Коя е предпочитана форма от специалистите?

Дефицитът на витамин Д сега е по-разпространен от всякога, по последни данни около милиард души по света имат дефицит на витамин Д. Важно е хората, изложени на риск от дефицит на витамин Д – възрастни индивиди, хора, живеещи в по-малко слънчев климат и такива с по-тъмна кожа – да приемат добавки с витамин Д.

Ако имате ниски нива на витамин Д в кръвта си, може да използвате хранителна добавка с витамин Д, за да върнете нивата си в нормални граници.

Към момента, науката смята, че добавките с форма витамин Д3 са най-добрият вариант за поддържане нивата на оптимален витамин Д, но краткото излагане на кожата на слънце, дори в облачен ден, също ще спомогне да поддържате здрави нива на витамин Д.

Naturell Витамин D3 1000

Използвани източници: