Влиянието на селена върху женския организъм

momiche-obmislia-konsumaciata-na-organichen-selen

Щитовидна жлеза

Селенът е много тясно свързан с щитовидната жлеза, тъй като протеините, които синтезира, играят важна роля в обмяната на веществата.

Съответно, селенът има връзка и с тиреоидита на Хашимото – ендокринно заболяване, отнасящо се до понижена функция на щитовидната жлеза, особено срещано при жени.

Тези жени, при които се наблюдава наличие на антитиреоидни пероксидазни антитела (автоантитела, насочени срещу един или повече компоненти на щитовидната жлеза), са предразположени към развитието на хипотироксинемия по време на бременност, както и дисфункция на щитовидната жлеза и хипотиреоидизъм след раждане.

Проучване, проведено между 151 бременни жени с антитиреоидни пероксидазни антитела, на които се предоставят хранителни добавки селен под формата на селенометионин със съдържание 200 mcg дневно, установява, че при този тип пациенти подобна практика е обещаваща, особено за избягване на развитието на тиреоидит след раждане.

Каква е връзката между селена и Хашимотото

Проучване, проведено между 151 бременни жени с антитиреоидни пероксидазни антитела, на които се предоставят хранителни добавки селен под формата на селенометионин със съдържание 200 mcg дневно, установява, че при този тип пациенти подобна практика е обещаваща, особено за избягване на развитието на тиреоидит след раждане.

От друга страна, доказателствата, свързани с ефикасността на селенa като хранителна добавка върху болестта на Хашимото, са недостатъчни. Необходими са допълнителни проучвания, за да се направи окончателно заключение дали той наистина помага в превенцията или лечението на болестите, свързани с щитовидната жлеза.

Ползите на селена при репродуктивните процеси

Освен с щитовидната жлеза, селенът има връзка и с репродуктивните процеси. Установено е, че при жените селенът е ключов за образуването на здрави фоликули в яйчниците, които са отговорни за производството на яйцеклетки.

При добре формираните, здрави фоликули се наблюдават повишени нива на селен и селенопротеини. Те играят ролята на антиоксиданти в по-късните етапи от развитието на фоликула и така обуславят една добра среда за яйцеклетката.

Безплодието е един от големите проблеми на нашето общество. Още повече изследвания са необходими обаче, за да се придобие по-голяма яснота как нивата на селен биха могли да бъдат оптимизирани, за да подобрят шансовете за зачеване.

Прекалено високите дози селен също могат да бъдат опасни и токсични, така че решението не е просто във взимането на големи количества хранителни добавки.

Източници:

Australia’s Nuclear Science and Technology Organisation (2014) Women’s fertility linked to detox element selenium in diet.

< https://www.ansto.gov.au/news/womens-fertility-linked-to-detox-element-selenium-diet >

Cochrane (2013) Selenium supplementation for Hashimoto’s thyroiditis.

< https://www.cochrane.org/CD010223/selenium-supplementation-for-hashimotos-thyroiditis >

Koziol, J.K. et al. (2021) Positive effects of selenium supplementation in women with newly diagnosed Hashimoto’s thyroiditis in an area with low selenium status. The International Journal of Clinical Practice.

< https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijcp.14484> Gorini, F. et al. (2021) Selenium: An Element of Life Essential for Thyroid Function. Molecules.