Всичко, което е добре да знаеш за селена

Как можеш да подпомогнеш твоята имунна система и да подобриш общото си здраве? Потопи се в тази статия и научи как да извлечеш максимални ползи от неговия прием.

kakvo-e-selen-Naturell

Какво представлява селенът?

Селенът е елемент, който е от съществено значение за човешкия организъм. Той естествено присъства в много храни, но може да бъде приеман и под формата на хранителна добавка. Селенът е основна съставна част на голям брой ензими и протеини, наречени селенопротеини, които играят важна роля в репродукцията, правилното функциониране на щитовидната жлеза и регулацията на метаболизма, ДНК-синтеза, както и в защитата на организма от оксидативен стрес и клетъчно увреждане. 

Също така, тези ензими и селенопротеини притежават антиоксидантни свойства, спомагащи за разлагането на пероксидите, които биха могли да увредят тъканите и ДНК и така да предизвикат възпаление и други здравословни проблеми. Според някои проучвания дори, селенът би могъл да окаже позитивно влияние в предотвратяването на някои видове рак, както и да предпази тялото от отровния ефект на тежките метали и други вредни вещества.

Един от най-често срещаните начини за измерване на статуса на селен в тялото е кръвната плазма. Концентрациите в кръвта и урината отразяват скорошния прием на селен, докато анализ на косата и ноктите може да се използва за проследяване на приема  в по-дългосрочен план в продължение на месеци или дори години. Концентрациите на селен от 8 микрограма (mcg/dL) или повече в кръвната плазма при здрави хора обикновено покрива нуждите на тялото за синтеза на селенопротеини.

momiche-darzhi-pred-liceto-si-hrana-bogata-na-selen

Коя е най-добрата форма на селен?

Има две форми на селен: неорганичен (селенат и селенит), както и органичен (селенометионин и селеноцистеин). И двете форми могат да бъдат добри източници на селен. Почвите съдържат неорганичните селенити и селенати, които растенията събират и преобразуват в органични форми и най-вече селеноцистеин и селенометионин и техните производни.

Органични форми на селен

 1. Селенометионинът (L-селенометионин) се формира в растенията по време на синтеза на аминокиселината метионин. Това е преобладаващата форма на селен в бразилските орехи, житните растения, бобовите и рибата.
 2. Селеноцистеинът е аминокиселина, съдържаща селен. При хората това е една от 22-те протеиногенни аминокиселини. По време на протеинов синтез в тялото, тя се свързва с общо 25 селенопротеини, които са жизненоважни за човешкото здраве и включват различни антиоксиданти, както и ензимите, участващи в активирането на хормоните на щитовидната жлеза.
 3. Метил селеноцистеинът е метаболитен продукт на селеноцистеина и е преобладаващата форма на селен в луковичните растения като чесън и лук, както и в кръстоцветните като броколи, зеле и др.

Неорганични форми на селен

 1. Селенитът  – използван при хранителните добавки и най-разпространената форма на селен, използвана в храните за домашни любимци.
 2. Селенатът – преобладаващата форма на селен в мидите и зеленчуците (с изключение на луковичните и кръстоцветните), отглеждани в богати на селен почви

Все пак, коя форма е за предпочитане?

Независимо дали е набавен чрез храната или чрез хранителна добавка, дали е органичен или неорганичен, селенът бива използван от тялото за синтеза на селенопротеини.

Въпреки това, селенометионинът е формата на селен, която най-добре се усвоява от организма. Той използва същия активен транспортен механизъм, както метионина – една от 9-те основни аминокиселини, които единствено могат да бъдат получени чрез храната.

Това означава, че абсорбцията на органичните форми, в сравнение с абсорбцията на неорганичните форми, е по-висока.

Някои хранителни добавки комбинират селен и витамин Е, като се твърди, че това улеснява усвояването на селена, въпреки че всъщност няма достатъчно доказателства, че това наистина е така. Антиоксидантните свойства на витамин Е обаче работят добре заедно със селена.

momiche-izbira-zelenchuci-bogati-na-selen-pred-otvoren-hladilnik-Naturell

Какви са ползите за здравето от селена

Селенът е основен минерал, който подпомага много процеси в тялото. Той би могъл да подобри когнитивната функция, имунната система и плодовитостта. Също така може да изиграе важна роля при хормоните на щитовидната жлеза, синтеза на ДНК и защитата на тялото от оксидативен стрес и инфекции.

Важно е да се отбележи обаче, че учените все още провеждат много проучвания, за да установят какво точно е въздействието му. В следващите няколко абзаца ще разгледаме някои възможни предимства за здравето, предоставени от селена.

Сърдечносъдови болести

Селенопротеините биха могли да повлияят на сърдечното здраве, като предотвратят оксидативната модификация на липидите или телесните мазнини. Това може да намали възпалението и прекаленото натрупване на тромбоцити.

Няма обаче последователно проучване във времето, което да покаже, че селенът намалява риска от сърдечносъдови болести, особено при здрави хора. Някои проучвания посочват, че при хора с по-ниски нива на селен в кръвта, рискът от сърдечна болест е по-висок, но други проучвания го опровергават.

Когнитивна функция

Антиоксидантните свойства на селена биха могли да намалят риска, както от когнитивни затруднения, свързани с напредването на възрастта, така и от състояния като болестта на Алцхаймер.

Лекарите обаче, все още не предписват селен за тази цел. Подобно на сърдечносъдовите заболявания, степента на влиянието на селена върху когнитивната функция все още се проучва.

Щитовидна жлеза

Селенът играе важна роля и при поддържането на щитовидната жлеза здрава. Според някои проучвания, наличието на оптимални нива на селен в тялото биха могли да помогнат в предотвратяването на смущения в щитовидната жлеза, особено при жените.

Хормоните на щитовидната жлеза регулират метаболизма във всички органи и тъкани на тялото. Селенът участва в производството и трансформацията на хормоните на щитовидната жлеза. Осигуряването на адекватни дневни количества селен от диетата или посредством прием на хранителни добавки е важно за нейното здраве. Селенът играе пряка роля за адекватното функциониране на имунната система, стимулирайки синтеза на антитела и образуването и съзряването на клетките на имунната система (Т и В лимфоцити).

Ракови заболявания

Ролята на селена във възстановяването на ДНК означава, че той би могъл да изиграе важна роля в превенцията от рак. Това обаче може да зависи от вида селен, както и от типа рак, от който човекът страда.

Други предимства

Според някои проучвания, селенът може да помогне за предотвратяване развитието на ХИВ в СПИН, както и да намали риска от спонтанен аборт.

Съществуват ли странични ефекти от приема на селен

Хронично високият прием, както на органични, така и на неорганични форми на селен, предизвиква сходни едни на други странични ефекти. Общо взето, селенът е безопасен за повечето хора, когато се приема през устата в дози по-малки от 400 mcg дневно, в краткосрочен план.

Вероятно е да се превърне в опасен тогава, когато приемът е висок (т.е. над 400 mcg) и продължителен, което може да доведе до появата на токсичност на селен. Също така, по-ниските дози, но отново приемани продължително време, биха могли да повишат риска от развитието на диабет.

Високите дози селен могат да причинят значителни странични ефекти като загуба на енергия и раздразнителност. Отравянето от селен е подобно на отравянето с арсен със симптоми, включващи:

 • загуба на коса;
 • поява на бели хоризонтални ивици по ноктите на пръстите на ръцете;
 • възпаление на ноктите;
 • умора;
 • раздразнителност;
 • гадене;
 • повръщане;
 • метален вкус в устата.

Тази остра токсичност може да доведе и до тежки стомашно-чревни и неврологични симптоми, остър респираторен дистрес синдром, инфаркт на миокарда, загуба на коса, болки в мускулите, треперене, замаяност, зачервяване на лицето, бъбречна и сърдечна недостатъчност.

Добре е да се внимава с бразилските орехи, например, понеже съдържат високи количества селен (68-91 mcg на орех) и биха могли да доведат до токсичен ефект, ако се консумират редовно. Също така има много други растения, които имат способността да концентрират селен, поемайки го от почвата. Тези растения са обозначени с термина акумулатори на селен.

За разлика от нормалното съдържание на селен в растенията от 10 части на милион (дори когато растат на богата на селен почва), акумулаторите на селен биха могли да концентрират хиляди части на милион. Например, растението Astragalus racemosus или т.нар. кремообразен млечник, има концентрация на селен от почти 15 000 части на милион.

zhena-v-losho-zdravoslovno-sastoianie-poradi-lipsa-na-selen-Naturell

Недостиг на селен – как да го разпознаем?

Недостигът на селен поражда биохимични промени, които могат да предразположат хора с допълнителни стресови фактори да развият някои болести. Също така, дефицитът на селен се асоциира с безплодието при мъжете и може да изиграе роля при болестта на Кашин-Бек – вид остеоартрит, който се появява в определени райони на Китай, Тибет и Сибир, където наличието на селен е ниско.  

Дефицитът на селен би могъл да се познае по някои от симптомите по-долу. Важно е да се отбележи, че недостигът на селен сам по себе си не води до израз на симптоми или болест. За да се появи който и да е от посочениете симптоми, обикновено е необходимо наличието на допълнителни фактори, като например други хранителни дефицити.

Умора

Това за съжаление е доста неспецифичен симптом, който е разпространен сред дефицити на доста други минерали. Той е често срещан и при недостига на селен и е възможно да има общо с ролята, която селенът играе в нормалната функция на щитовидната жлеза.

Замъглено съзнание

Този симптом може да се появи при наистина ниски нива. Той също е неспецифичен, но в комбинация с други симптоми би помогнал на лекарите да диагностицират съответния недостиг.

Отслабена имунна система

Ниските нива на селен могат да направят организма по-податлив към инфекциозни болести или дори да превърнат иначе безобидни патогени в живото-застрашаващи болести.

Според учените, именно това се е случило и с болестта на Кешан, която придоби популярност, след като засегна регион на Китай, в чиято почва липсва наличие на селен. Тази болест се причинява от дефицит на селен, комбиниран с т.нар. коксаки вирус, свързан с болки в гърлото и обриви по дланите, ходилата и устата.

Загуба на коса

Хормоните на щитовидна жлеза играят важна роля в растежа на косата и процеса на регенерация. Без селен, производството на хормони от щитовидната жлеза се забавя. Клетките на космените фоликули отговарят на това забавяне и косата може да започне да пада по-бързо от обикновено.

Слабост в мускулите

Нарушения в скелетните мускули, причиняващи слабост, болка и умора, се откриват при пациенти с ниски нива на селен. Но дефицитът на селен може също така да повлияе на сърдечните мускули, както е и в случая на болестта на Кешан.

Безплодие и бременност

Дефицитът на селен може да предизвика не само проблеми с безплодието, но и проблеми с бременността, ако жената успее да забременее. Ниските нива на селен в ранния стадий на бременността са асоциирани с риск от спонтанен аборт, поднормено тегло на новороденото, както и негативни ефекти върху имунната и нервна система на плода.

Как се приема селенът?

По-долу представяме таблица с референтни стойности на препоръчителния дневен прием на селен, разработени от Американската Национална Академия на Науките. Референтните стойности са в микрограми (mcg), отнасят се за здрави хора и варират спрямо пол и възраст.

Препоръчителен дневен прием на селен
ВъзрастМъжеЖениБременниКърмачки
1 – 3 години20 mcg20 mcg  
4 – 8 години30 mcg30 mcg  
9 – 13 години40 mcg40 mcg  
14 – 18 години55 mcg55 mcg60 mcg70 mcg
19 – 50 години55 mcg55 mcg60 mcg70 mcg
51+  години55 mcg55 mcg  
Таблица с референтни стойности на дневен прием на селен

raznoobrazni-hrani-bogati-na-selen-Naturell

Кои са храните с най-високо съдържание на селен

Бразилските орехи, морските дарове и месото от вътрешни органи са храните богати на селен. В 85гр. риба тон например се съдържат около 92 mcg селен, което я прави един наистина чудесен източник. Сардините, стридите, скаридите, сьомгата и раците, от своя страна, са с концентрации на селен между 40 и 65 mcg на същото количество.

Други източници са също мускулното месо, житните растения, млечните продукти и яйцата. В едно сварено яйце например се съдържат 20 mcg селен, а на една чаена чаша прясно или кисело мляко се падат около 8 mcg селен или 11% от дневната ти нужда. Що се отнася до количеството селен в питейната вода, в повечето географски райони то е незначително.

Влиянието на селена върху женския организъм и тиреоидита на Хашимото

Селенът играе важна роля в безпроблемното функциониране на репродуктивната система. Съществуват много проучвания, които изследват връзката между приема на селен, плодовитостта и репродуктивните процеси.

Дефицитът на селен може да доведе до усложнения по време на бременност и спонтанен аборт, както и да нанесе вреди върху нервната и имунната система на плода.

Ниската концентрация на селен в кръвния серум през ранния етап на бременността е доказана предпоставка за поднормено тегло на новороденото. Дефицитът на елемента може да причини и безплодие при мъжете, влошавайки качеството на спермата и подвижността на сперматозоидите.

Поради тези причини, приемът на селен в случай на дефицит по време на репродуктивен период, както при жени, така и при мъже, е от изключителна важност.

Tиреоидитът на Хашимото е често срещано ендокринно заболяване, при което форма на хронично възпаление на щитовидната жлеза води до понижената ѝ функция.

Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува щитовидната жлеза и така тя спира да произвежда достатъчно количество хормони (хипотиреоидизъм).

Каква е връзката със селена и възможно ли е лечение  на Хашимото със селен? Концентрациите на селен в щитовидната жлеза са по-високи, отколкото във всеки друг орган в човешкото тяло, съответно, той играе важна роля в синтеза ѝ на хормони, както и в метаболизма.

Селенът е основен елемент, който е необходим в малки количества за правилното функциониране на щитовидната жлеза и имунната система.

При скорошно проучване, проведено измежду 36  пациенти, новодиагностицирани с Хашимото и нелекували заболяването досега, които в продължение на 6 месеца приемат селен от 100 mcg дневно като хранителна добавка, селенът значително намалил нивата на антитиреоидните пероксидазни антитела (автоантитела, насочени срещу един или повече компоненти на щитовидната жлеза).

Заключение

В заключение, селенът е минерал с ключово значение за човешкия организъм. Той може да донесе редица ползи, но и да навреди в случай на предозиране. Среща се под формата на органичен и неорганичен селен, като органичният доказано се усвоява по-добре от организма.

Хранителната добавка Naturell СЕЛЕН 100 е именно органичен селен, базиран на растителна формула и изцяло с натурален произход. Той лесно ще попълни недостига в организма ви, а освен това е без съдържание на захар, глутен и лактоза!

ЕКСКЛУЗИВНА онлайн оферта само през ноември.

Вземи Naturell сега

Използвани източници:

National Institute of Health (2021) Selenium. Fact Sheet for Health Professionals.

< https://ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/ >

Medline Plus (no date) Selenium in diet.

< https://medlineplus.gov/ency/article/002414.htm >

Harvard School of Public Health (no date) Selenium.

< https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/ >

ZRT Laboratory (2015) Understanding selenium supplementation.

< https://www.zrtlab.com/blog/archive/selenium-supplementation-in-the-diet/ >

Medical News Today (2021) Selenium: what it does and how much you need?

< https://www.medicalnewstoday.com/articles/287842#summary>

RxList (2021) Selenium.

< https://www.rxlist.com/selenium/supplements.htm>

News Medical (2021) Selenium toxicity.

< https://www.news-medical.net/health/Selenium-Toxicity.aspx>

Ro Health Guide (2019) 6 signs of a selenium deficiency.

< https://ro.co/health-guide/selenium-deficiency-signs/ >

Healthline (2019) 20 foods rich in selenium.

< https://www.healthline.com/health/selenium-foods#fish >

Pieczyńska, J. and Grajeta, H. (2015) The role of selenium in human conception and pregnancy. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology.

< https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0946672X14001345?via%3Dihub >

Australia’s Nuclear Science and Technology Organisation (2014) Women’s fertility linked to detox element selenium in diet.

< https://www.ansto.gov.au/news/womens-fertility-linked-to-detox-element-selenium-diet >

Cochrane (2013) Selenium supplementation for Hashimoto’s thyroiditis.

< https://www.cochrane.org/CD010223/selenium-supplementation-for-hashimotos-thyroiditis >

Koziol, J.K. et al. (2021) Positive effects of selenium supplementation in women with newly diagnosed Hashimoto’s thyroiditis in an area with low selenium status. The International Journal of Clinical Practice. < https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ijcp.14484>