Взаимодействието на селена с други витамини и минерали

Хранителните добавки със селен често са свързвани с разнообразни ползи като например подпомагане на имунната система, подобряване здравето на косата и ноктите и поддържане функцията на щитовидната жлеза.

Важно е обаче да бъде комбиниран правилно, понеже, както е известно, има витамини и минерали, които взаимно си пречат и други, които допълват действието си.

selen-cink-vitamin-e

Общо взето, елементите, с които селенът се комбинира добре, са цинкът и витамин Е и в тази статия ще разгледаме тяхното общо действие.

Селен и Витамин Е

Селенът действа като антиоксидант, особено в комбинация с витамин Е. Антиоксиданти като селена помагат на тялото в борбата със свободните радикали, които биха могли да увредят клетъчните мембрани и ДНК, както и да допринесат към процеса на стареене и някои болести като рак.

Те биват неутрализирани от антиоксидантите, които могат да намалят или дори да спомогнат за предотвратявaнето на някои от вредите, причинявани от свободните радикали. В комбинация с други антиоксиданти, включително витамин Е и бета-каротин, селенът може да окаже положителен ефект върху понижаване нивата на лошия холестерол.

Важно е да се отбележи обаче, че той би могъл и да си взаимодейства с лекарства, предназначени именно за тази цел и така да ги направи по-малко ефективни. Така че, ако приемаш подобни лекарства, консултирай се със своя лекар относно хранителните добавки със селен.

Селен и Цинк

Селенът и цинкът работят изключително добре заедно с т.нар. в биологията синергичен ефект. Той се получава тогава, когато съвместното действие на химичните вещества води до ефект, който е по-голям от сумата на индивидуалните им свойства.

Цинкът играе важна роля за правилното функциониране на клетките, отговорни за имунитета като макрофагите и белите кръвни клетки. Когато в тялото има дефицит на цинк, то е неспособно да произвежда здрави нови клетки, което води до понижена имунна функция, заради по-ниския брой клетки, борещи се с вирусите и инфекциите.

Селенът пък намалява възпалението и повишава имунитета. Също така той предотвратява мутацията на вирусите и появата на нови високопатогенни щамове. Комбинираният прием на тези два минерала е силно препоръчителен, тъй като те взаимно подсилват действието си и заедно с това подсилват и имунната система, намаляват риска от инфекции, както и риска от усложнения, в случай че се разболееш.

Източници

Harvard School of Public Health (no date) Selenium.

< https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/ >

Mount Sinai Health System (no date) Selenium.

< https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/selenium >

BioTech USA (2020) Zinc and Selenium: benefits in immune support. < https://en.biotechusa.com/news/zinc-and-selenium-benefits-in-immune-support/ >