Защо витамин С може да e помощно средство при обилна менструация?

Обилна ли е менструацията ми?

Менструацията е много лична тема и сякаш има притеснение да говорим свободно за нея. При всяка жена протича различно и понякога може да е трудно да определим сами дали менструалното кървене е по-обилно, отколкото би трябвало и за това е най-добре да го обсъдим с нашия лекар.

Обилните течения и болезнените спазми могат да бъдат обичайна ситуация при много жени, дори до степен, в която им пречат да извършват ежедневни дейности.

Жените губят средно от 30 до 40 милилитра кръв по време на цикъл. Дамите с обилно кървене могат потенциално да загубят до 80 милилитра.

Жени, които изпитват необичайно тежко менструално кървене, могат да имат състояние, наречено менорагия. Характеризира се с обилни или продължителни менструални течения, които могат да бъдат придружени от тежки менструални спазми, известни като дисменорея.

Ако цикълът ви е толкова обилен, че се налага много често да подменяте превръзка или тампон, или трябва да съчетавате различните видове защита, то има неща, които може да направите, за да намерите облекчение, докато съставяте цялостната стратегия с помощта на лекаря си.

Обилна ли е менструацията ми?

Грижете се добре за нивата на хидратация

Ако кървите силно в продължение на няколко дни, обемът на кръвта ви може да стане твърде нисък. Пиенето на 4 до 6 допълнителни чаши вода всеки ден може да ви помогне да поддържате кръвния си обем.

Може да обмислите и допълнителен прием на електролити или да добавите малко по-голямо количество сол към храната си, за да балансирате допълнителната вода, която приемате за тези няколко дни.

Увеличете приема на Витамин С

Комбинацията от витамин С и биофлавоноиди спомага при прекомерно менструално течение чрез подобрена сила на капилярите и подобрена абсорбция на желязо. Ако не сте запознати с биофлавоноидите, те са антиоксиданти, открити в плодовете, зеленчуците и дори черния шоколад.

В природата биофлавоноидите присъстват навсякъде, където присъства витамин С и това едва ли е съвпадение, защото се оказва, че биофлавоноидите засилват терапевтичните ползи на витамин С.

Укрепва капилярите

Няколко проучвания предполагат, че аномалии, свързани със структурата, функцията или общия брой на ендометриалните кръвоносни съдове, могат да допринесат за обилни месечни периоди. Една от причините, поради които могат да възникнат тези аномалии се дължи на неизправност в процес, известен като ангиогенеза – образуването на нови кръвоносни съдове.

Това е процес, който се случва в ендометриума по време на различните фази на менструалния цикъл. Въпреки, че това е естествен процес, той може да има своите слабости, в следствие на което при някои жени да се наблюдават отстлабени и по-деликатно стени на кръвоносните съдове. Оттук тези по-крехки съдови стени биха могли по-лесно да се спукат, което да доведе до значителна загуба на кръв. Един от начините за укрепване на стените на тези кръвоносни съдове е приемането на витамин С с биофлавоноиди.

Спомага усвояването на желязо

Ниското желязо (анемията) е един от основните странични ефекти на прекомерното менструално кървене. За съжаление анемията може да допринесе за неоптимална функция на щитовидната жлеза, което да заформи порочен кръг по отношение на менструалния цикъл.

Желязото е необходимо за производството на TSH (тиреоиден стимулиращ хормон). TSH сигнализира щитовидната жлеза за производство на хормони на щитовидната жлеза. Без достатъчно желязо производството на TSH и производството на хормони на щитовидната жлеза ще са компрометирани.

Тъй като щитовидната жлеза играе роля в регулирането на менструалния цикъл, всеки дисбаланс във функцията на щитовидната жлеза може да допринесе за по- тежко менструално кървене.

И така, как се вписва витамин С във всичко това? Той повишава усвояването на желязо в тялото.

Какво количество витамин С да приемам при обилен менструален цикъл?

Истината е, че съществува само едно проучване от 1960 г., което сякаш предоставя препоръчителна доза, но текстът му не е достъпен. Така че, без действително проучване, към което мога да ви насоча, ето какво може да обмислите.

Прием до 2000 милиграма на ден е горната граница на дневен прием витамин С, която се посочва от повечето здравни системи по света.

Не забравяйте да обсъдите точната доза за вас с вашия лекар!

Кои са най-богатите на витамин С храни?

  • Броколи
  • Цитрусови плодове – лимон, портокал, киви
  • Червени чушки
  • Червено зеле
  • Брюкселско зеле
  • Ягоди
  • Картофи

Последвайте профилите ни във Facebook и Instagram.

Naturell Ester-C PLUS

Използвани източници: