Здрава щитовидна жлеза: Тези добавки могат да ви помогнат

Диетата и хранителните добавки са важни за поддържане здравето на щитовидната жлеза. Препоръчва се запълването на ниското ниво на хранителни вещества в диетата и осигуряването на нормално ниво на калций, витамин D, селен и цинк. Вижте кои добавки могат да ви помогнат в това.

Не съществува единична рецепта за всички проблеми, но балансираната диета и приема на хранителни добавки могат да допълнят ниското ниво на елементи и витамини. Важно е не само да набавите на тялото си необходимите минерали, но те да бъдат адекватно усвоени в храносмилателния тракт.

Селен

Именно в щитовидната жлеза е най-голямото натрупване на селен в организма. Храни богати на селен са чесън или бразилски орехи, но поради препоръчителната доза (около 55 mg на ден), тяхната консумация може да бъде недостатъчна. Затова, ако нивата ви са ниски, си струва да помислите за добавяне на хранителна добавка с органичен Селен, за предпочитане в комбинация с цинк.

Цинк

Той има голямо влияние върху функционирането на щитовидната жлеза, тъй като е необходим за производството на TSH (тиреостимулиращ хормон). Ниски нива на този елемент обикновено са налични в случаите на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), като например болест на Хашимото. Дневните нужди от цинк са 8 mg, но ако имате проблеми с усвояването му яденето на гъби, тиквени семки или сусам няма да доведе до резултат. В подобни случаи можете да добавите към диетата си ежедневен прием на хранителна добавка с цинк, препоръчително с органичен произход.

Ашваганда А

Това е по-рядко срещана добавка, която помага на организма да се справи със стреса. Тази адаптогенна билка понижава нивата на кортизол и балансира нивата на тироксина. Това е натурален продукт, който е безопасен за здравето и не натоварва организма.

Йод

Пътуването до морето е добра идея, за да сте сигурни, че нивото на йод в организма ви е достатъчно. Ако нямате такава възможност обаче, може да се носочите към добавки, съдържащи този елемент в състава си – самостоятелно или в комбинация със селен, тирозин или витамини. Както в случая с други минерали, количеството йод в тялото трябва да бъде достатъчно за дълъг период от време, за да се получат желаните резултати (поддържане на нормалната функция и структура на щитовидната жлеза и синтеза на хормони).